Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlava se dnes připojí k pietnímu shromáždění a uctění památky mladého Roma ze Žatce

Město Jihlava se dneska, ve čtvrtek 27. října, pietním shromážděním připojí k vyjádření soustrasti mladého Roma, který za dosud neobjasněných okolností zemřel minulý týden v Žatci. Akce se uskuteční v mnoha městech České republiky.

Romové i Neromové jimi chtějí vyjádřit soustrast rodině mladého Roma a nespokojenost se současným stavem společnosti, ve které bez povšimnutí bují rasově motivované násilí a násilí z nenávisti.

Andrea Vašková, jedna z pořadatelek akce zve všechny lidi bez rozdílu, aby přišli za zemřelého zapálit svíčku: „Místní Romové a Romky jsou posledním případem zneklidněni. Chtějí proto uspořádat společnou akci všech lidí, kteří věří v rovnost, lidská práva a solidaritu. Nechceme žít ve společnosti, která k jinakosti přistupuje se strachem a s pěstmi."

Další z organizátorek, Eva Nováková, k tomu dodává: „V těchto dnech se v Jihlavě koná Mezinárodní festival dokumentárního filmu. Mnoho z uváděných dokumentů se zabývá i lidskými právy. Chtěli bychom proto pozvat všechny účastníky festivalu, aby přišli vyjádřit, že jim záleží na společnosti, která ctí rovnost všech: Romů, lidí bez domova, žen, uprchlíků i lidí, kteří se potýkají se závislostmi nebo byli ze společnosti vyloučeni kvůli chudobě. Na každém životě záleží a každý má svou hodnotu."

Pietní shromáždění se uskteční ve čtvrtek 27. října v 16 hodin v parku Gustava Mahlera v Jihlavě. Po projevech bude následovat minuta ticha a modlitba za pokojné soužití.

Foto www.kts-amec.cz

Štítky Jihlava, Romové, Žatec, Česko, Eva Nováková, Gustav Mahler

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava se dnes připojí k pietnímu shromáždění a uctění památky mladého Roma ze Žatce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.