Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Páter Jan Bula, popravený komunisty, bude mít pamětní síň v Lukově na Třebíčsku

Kněze Jana Bulu, popraveného v roce 1952 komunistickou justicí kvůli takzvanému babickému případu, bude v jeho rodném Lukově u Moravských Budějovic připomínat pamětní síň se stálou výstavou. Vznikla v opravené budově fary. Doplňovat ji bude expozice Vyhnanci věnovaná sedlákům násilně vystěhovaným z Lukova a sousedních Vícenic.

Výstava věnovaná Bulovi ponese název „Věřím, že můj krátký život nebyl nadarmo“. Obsahovat bude kupříkladu i ornát mladého kněze a několik obrazů, které namaloval. Panely výstavy věnovalo Biskupství brněnské. „Slavnostní otevření domu se uskuteční 10. září,“ sdělil farář Pavel Krejčí, který má farnost na starosti.

Bula se v Lukově narodil 24. června 1920. Zatčen byl v době, kdy byl farářem v Rokytnici nad Rokytnou. Na popravišti v Jihlavě byl oběšen 20. května 1952, bylo mu dvaatřicet let. Mezi popravenými v babické kauze byl také babický farář Václav Drbola. Brněnské biskupství usiluje o blahořečení obou kněží.

Zchátralou faru v Lukově se farnosti podařilo opravit s pomocí dotací a práce dobrovolníků. Slavnost začne druhou zářijovou sobotu mší v lukovském kostele. Následovat budou projevy před památníkem. Před otevřením pamětní síně bude představena kniha autorů Luďka Navary a Miroslava Kasáčka nazvaná A přece budu blízko, s podtitulem Život a mučednická smrt kněží Jana Buly a Václava Drboly od Babic. Podrobnosti k akci jsou na webu.

Případ Babice nebyl nikdy zcela objasněn. Když ale byli v babické škole 2. července 1951 zavražděni tři komunističtí funkcionáři, byl už Bula dva měsíce ve vězení. StB využila kauzu jako záminku k rozpoutání monstrózních procesů. Podle údajů historika Michala Stehlíka bylo v těchto procesech do vězení odsouzeno přes 100 lidí, trestů smrti padlo 11.

Foto www.veslavkove.cz | Zdroj ČTK

Štítky Lukov, Jan Bula, okres Třebíč, Moravské Budějovice, Vícenice, Václav Drbola, Pavel Krejčí, Luděk Navara, Michal Stehlík, Babice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páter Jan Bula, popravený komunisty, bude mít pamětní síň v Lukově na Třebíčsku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.