Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zastupitelé na kordy: Tomanec nařkl Popelku, že na jeho podniky poslal několik cílených kontrol

Mezi jihlavskými zastupiteli to jiskří. To, že Miroslav Tomanec a Radek Popelka nenajdou společnou řeč v oblasti komunální politiky, není zas tak neobvyklý jev. Zdá se však, že jejich vzájemná řevnivost přerostla i do osobního života.

Jádrem jejich nejnovějšího sporu má být zvýšený výskyt kontrol v podnicích Miroslava Tomance (Fórum Jihlava), který je jednatelem firmy Fabes. Ta si mimo jiné od města pronajímá a provozuje Radniční restauraci a další prostory dále pronajímá podnikatelským subjektům jako minipivovar nebo prodejna potravin.

„Zakleknutí úřadů na vládnoucí sektě nepohodlného živnostníka pokračuje. V pátek šestá kontrola za posledních 14 dní. Opravdu shoda náhod?“ ptá se řečnicky na svém facebookovém profilu Miroslav Tomanec a následně konkrétně zmiňuje jméno Radka Popelky (ANO) jako jejich původce a hlavního iniciátora.

Ten se podobné nálepce příliš nebrání. „Dostaly se ke mně informace, že prostory, které využívá firma Fabes, nejsou v dobrém technickém stavu,“ popisuje Radek Popelka. Na základě této informace si vyžádal revizní zprávy. „V ten moment jsem pravděpodobně píchnul do vosího hnízda. Řada důležitých revizních zpráv, které mi byly po drobných obstrukcích ze strany magistrátu předloženy, nesla datum těsně před podáním mého dotazu. Je tedy pravděpodobné, že firma Fabes přistupuje k povinnostem, plynoucím z nájemní smlouvy, velice vlažně.“

Jen závady na elektroinstalaci vyšly na tři stránky, říká Popelka

Tomanec s kontrolami samotnými problém neměl, chovaly se prý velmi slušně, korektně a profesionálně. Informaci o tom, že jednají na Popelkovo udání, neoficiálně přiznala část z nich. „Nikdy jsme také neměli žádné závažnější problémy a závady. Za dvacet let působení v oboru jsme dostali jenom jednou pokutu a to ještě ve velice absurdním případě,“ poukazuje zastupitel za Fórum Jihlava.

S tím by jeho oponent zřejmě nesouhlasil. „Například seznam závad elektroinstalace vyšel na tři listy textu. Závady jsou u výtahů, ale i u plynových zařízení. Když se vrátím k revizi elektroinstalace, tak zpráva jasně hovoří o nefunkčním systému nouzového osvětlení, o závadách, které ohrožují zdraví a život personálu, ale i návštěvníků restaurace,“ odtajňuje Popelka obsah revizních zpráv. Provoz „Radniční“ je tak údajně povolen pouze za předpokladu, že provozovatel závady odstraní a do doby, než se tak stane, přijme vhodná bezpečnostní opatření.

Na základě těchto skutečností podal Popelka podnět k provedení hloubkové kontroly prostor Radniční restaurace, a to Inspektorátu bezpečnosti práce a odboru prevence Hasičského záchranného sboru. „Pokud tato dvě podání rozjela sérii dalších kontrol, tak alespoň pro mě je to důkaz toho, že situace v „Radniční“ je opravdu vážná,“ podotýká bývalý náměstek primátora.

Kompenzuje si to, že se nestal primátorem, oponuje Tomanec

„Pan Popelka v komunální politice i přes svoje velké ambice dosti hoří a prohrává, takže si to pravděpodobně kompenzuje takto. V poslední době si vsugeroval, že já jsem hlavní viník toho, že se nestal primátorem města, přestože jeho hnutí dostalo nejvíce hlasů. Údajně, podle něj, ve městě teď všechno řídím a ovládám, což je samozřejmě absolutní pitomost,“ hledá Miroslav Tomanec souvislost mezi politickým děním v Jihlavě a kontrolami v podnicích, které provozuje. Dodává, že je to ostatně plně v souladu s praktikami této vládní a vládnoucí strany, které je Popelka aktivním členem.

Kauza bude mít pravděpodobně další pokračování, protože Radek Popelka se o komerční prostory města zajímá již delší dobu. „Máme jasné důkazy o tom, že firma Fabes neplní smluvní ujednání pronájmu. Dokonce se můžeme bavit i o tom, zda tím, že neplní své povinnosti, nezpůsobila městu škodu v řádech stovek tisíc korun,“ vyvolává další otázky. Podle lídra jihlavského ANO zde firma platí nižší nájemné, než jaké je stanoveno v bytech pro lidi v bytové nebo sociální nouzi, ale i v ostatních komerčních prostorách v centru města. „Z mého pohledu by těmto lukrativním prostorám slušel nájemce, který se ho nebude snažit pouze vyždímat a vybydlet, tak jak se to děje dnes,“ uzavírá.   

Reagovat na celou situaci bude druhá strana sporu. „Bránit se samozřejmě budu, ale jak, to ukáže další vývoj,“ zůstává v této chvíli nekonkrétní Tomanec, který oceňuje, jakým způsobem k celé situaci přistoupili jeho spolupracovníci. „Ukázali vtip, grácii a nadhled tím, že vymysleli pivo, které s úspěchem prodáváme, a to se jménem Řezaný Popelka.“ Na facebookové stránce zastupitele se objevila i specifikace tohoto lahodného moku: ŘEZANÝ POPELKA 11,5 °, silně překvašený speciál.

Jihlavská Drbna bude situaci dále sledovat.

Foto Magistrát města Jihlavy, upraveno redakcí

Štítky zastupitelé, Jihlava, udání, kontroly, Tomanec, Popelka, Radek Popelka, restaurace, ANO 2011, elektroinstalace, Hasičský záchranný sbor

Zastupitelé na kordy: Tomanec nařkl Popelku, že na jeho podniky poslal několik cílených kontrol | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.