Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Nezačíná Vánoční jarmark pozdě? A co kluziště na náměstí? Zastupitelé odpovídají

V pátek 14. prosince na jihlavském Masarykově náměstí oficiálně začne Vánoční jarmark. Slušelo by se říci, že konečně. Vždyť tradiční punč nebo svařák si obyvatelé jiných krajských měst mohou dát již pár týdnů. V posledních letech se navíc diskutovalo o tématu kluziště, které se v Jihlavě doplněním vánoční pohody dosud také nestalo. Přečtěte si názory oslovených zastupitelů.

Redakční dotazy:

1) Vánoční jarmark na Masarykově náměstí začíná 14. prosince, u jiných krajských měst je to o dost dříve. Myslíte si, že by tomu mělo být i v Jihlavě, nebo považujete zvolené období za optimální a proč?

2) Uvítal(a) byste v předvánočním čase na Masarykově náměstí kluziště pro veřejnost? V čem byste spatřoval(a) jeho výhody a nevýhody?

3) Co byste nejen čtenářům Jihlavské Drbny, ale všem Jihlavanům popřál(a) vzhledem k blížícím se vánočním svátkům a novému roku?

 

 

Libor Kuchyňa, Fórum Jihlava                                                                                                      

1) Myslím si, že by Vánoční jarmark mohl začít dříve. 

2) Kluziště na náměstí v předvánočním čase bych uvítal. Kluziště by mělo příjemně oživit Vánoční jarmark a každá věc, kterámotivuje k pohybu a zároveň oživí náměstí je pozitivní. V jiných městech je vidět, že o kluziště je zájem. Určitou nevýhodou může být cena pronájmu kluziště.                                                                           

3) Všem přeji příjemně prožité vánoční svátky a hodně štěstí, zdraví a pozitivní energie v novém roce.

 

Silvie Čermáková, Žijeme Jihlavou! 

1) Podoba a atmosféra vánoční Jihlavy je jedním z aktuálně otevřených a důležitých témat, která se týkají budování a posilování vztahu Jihlavských ke svému městu, veřejnému prostoru i k sobě navzájem. V celkovém pohledu na budoucí koncepci centra hraje pochopitelně předvánoční čas důležitou roli. Chtěli bychom vidět náměstí jako místo setkávání, proto je na místě uvažovat, zda by nebylo přínosem posunout termín konání trhů blíže k začátku adventu. Zároveň bereme v úvahu zkušenost z minulých let, kdy se namísto živé adventní atmosféry setkávali procházející spíše s množstvím zavřených stánků. Budeme určitě hledat dál způsob, který by co nejvíce naplnil představu o živé, klidné a ke společnému prožívání adventu vybízející podobě předvánočních trhů.

2) Ledová plocha na náměstí je už dlouho zvažované a navrhované zpestření zimních měsíců v centru a své příznivce nachází mezi širokým spektrem obyvatel Jihlavy. Zkušenosti z jiných měst vesměs potvrzují pozitivní přijetí takové nabídky místními i návštěvníky. Pokud máme na mysli snahu posílit atmosféru míru, klidu a očekávání založenou na setkávání přátel, sousedů a známých, zimní kluziště pro děti i dospělé uprostřed předvánočního tržiště s nabídkou tradičních předvánočních chutí a vůní do ní bez pochyby dobře zapadá. Osobně bych takový krok uvítala, kluziště by podle mého názoru více než plnohodnotně nahradilo krajského města nedůstojné a již překonané pouťové atrakce.

3) Nový rok otevírá vždy nové naděje a nové výzvy. Přála bych si, aby se ten přicházející rok nesl ve znamení návratu. Nikoliv ve smyslu tolik oblíbeného sentimentálního retro stylu, ale návratu k hodnotám, které jsou pro společnost nejdůležitější – k respektu, úctě, hledání cest k pochopení a porozumění, návratu vůle k toleranci a slušnosti. Aby skutečná síla nebyla zastírána arogancí, aby se v našich očích neskryla skutečná statečnost a čest za prázdná velká slova a gesta. Dovolím si použít slova, která zazněla před devětadvaceti lety v novoročním poselství adresovaném zemi, která se tehdy právě probouzela z totality. „Naším největším nepřítelem jsou dnes naše špatné vlastnosti. Lhostejnost k věcem obecným, ješitnost, ctižádost, sobectví, osobní ambice a rivality.“ Ani po letech bohužel neztratila na své aktuálnosti. Můžeme to změnit. Každému osobně pak přeji ze srdce dostatek lásky, víry a naděje, úspěchu v osobním životě i v práci a především, aby na chvíle dobré i těžké nebyl nikdo sám. Přeji všem klidný advent a krásný čas vánoční.

 

Pavel Šlechtický, KSČM 

1) Vánoční trh na Masarykově náměstí v Jihlavě by měl být otevřen o týden dříve 7.12.

2) Kluziště o vánocích na náměstí bych velmi přivítal. Oživilo by to významně náměstí a hlavně přineslo radost dětem a co si přát více.

3) Všem lidem bych přál krásné, šťastné a pohodové vánoce a mnoho zdraví a štěstí v novém roce 2019.

 

Martin Hyský, ČSSD 

1) Myslím si, že zvolené období je na podmínky Jihlavy dostatečné. Samozřejmě, že by bylo super, prožívat atmosféru trhů třeba tři týdny, ale ruku na srdce, kdo by obchodníkům dělal celé ty tři týdny tržby – přece jenom, Jihlava není Praha, Brno, či Plzeň.

2) Kluziště by mohlo vhodně doplnit celou předvánoční atmosféru. Samozřejmě by to na druhou stranu znamenalo nějaké náklady.

3) Přeji všem, aby se v tom shonu snažili na chvíli zastavit, aby strávili svátky v kruhu své rodiny a blízkých, či lidí, které mají rádi, a těch, kteří mají rádi je. Do roku 2019 přeji to nejdůležitější – zdraví a také trochu toho štěstí. 


Další oslovení zastupitelé Martin Laštovička (KDU-ČSL), Daniel Mayer (ANO 2011), Petr Ryška (ODS) a Petr Paul (SPD) na dotaz redakce neodpověděli. 

Štítky politická korida, Vánoce, Jihlava, trhy, kluziště, krajské město, nový rok, advent, zdraví, Daniel Mayer, Petr Ryška, Martin Hyský, Silvie Čermáková

POLITICKÁ KORIDA: Nezačíná Vánoční jarmark pozdě? A co kluziště na náměstí? Zastupitelé odpovídají | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.