Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Miloš Zeman v Jihlavě přislíbil, že omezí verbální útoky. Poté otevřel naučnou stezku ve Smrčné

Prezident republiky ve středu zahájil svoji třídenní návštěvu Kraje Vysočina. Dopoledne strávil na hejtmanství, kde se po úvodních formalitách vyjadřoval k politickým tématům. Po obědě zavítal do Smrčné, kde se podílel na slavnostním otevření včelí naučné stezky. Poté krátce pobesedoval s místními občany.

Prezident Miloš Zeman dnes při zahájení návštěvy Kraje Vysočina slíbil, že omezí nevybíravé verbální projevy vůči jiným politikům. Na setkání s krajskými zastupiteli také řekl, že EU chybí silné vedení respektovaných politiků vzbuzujících důvěru a koncepční politika. Zeman nedávno hrubě napadl premiéra Bohuslava Sobotku ČSSD, jehož kritizoval za nedodržení koaliční smlouvy.

„Pokud nebudeme dodržovat smlouvy, stane se z politiky chaos. Nemohu slíbit úplně bobříka mlčení, ale omezím své verbální projevy a nebudu označovat některé politické antitalenty živočišnými termíny,“ slíbil Zeman reagující na prosbu krajského zastupitele Milana Plodíka (KSČM). Ten prezidentovi oznámil, že když pro něj sbírá podpisy pro prezidentskou volbu, lidé s nelibostí reagují na některá Zemanova prohlášení.

V další diskusi se prezident soustředil na Evropskou unii. Prohlásil, že EU chybí kromě koncepční politiky i silné vedení respektovaných politiků vzbuzujících důvěru. „Evropská unie se musí zbavit záplavy technických směrnic a místo toho přijímat dlouhodobá koncepční opatření,“ řekl Zeman. Klasickým příkladem je podle něj ochrana vnějších hranic, pro kterou se téměř nic nedělá.

Odpolední program začal otevřením včelí naučné stezky

Poté se prezident přesunul do Smrčné u Jihlavy, kde slavnostně otevřel naučnou včelí stezku poklepáním na sto let starý medomet. To je zařízení sloužící k získávání medu z včelích plástů. Přihlížely dvě až tři stovky lidí. Poté hlava republiky na podiu na fotbalovém hřišti odpovídala na zvídavé dotazy místích obyvatel.

Včelí naučná stezka je dlouhá 3,5 kilometru. Součástí sedmi zastavení s informačními tabulemi brzo budou i kláty, tedy včelí úly vyrobené z kmenů stromů. Za vznikem stezky stojí Škola ekonomiky a cestovního ruchu v Jihlavě. „Každý rok by se na stezce mělo objevit něco nového, škola také plánuje, že otevře nový obor zaměřený na včelařství,“ uvedl její jednatel Jiří Čada.

Stezka byla dokončena zjara, do Smrčné vede od hájenky V Horách poblíž Větrného Jeníkova. Kláty budou osazeny včelami, lidé budou moci včely pozorovat v dalším proskleném úlu. Na vzniku stezky se podíleli žáci školy, kteří tam budou turisty rovněž provádět. „Druhá fáze stezky, na které už pracujeme, je malá včelí farma o počtu 30 až 50 včelstev,“ upřesnil Čada. Její vznik souvisí s novým učebním oborem - včelař, zpracovatel včelích produktů - který se tato soukromá škola chystá otevřít do dvou let.

Mezi dalšími zvažovanými záměry je vznik včelína, který by sloužil k přírodní léčbě včelími produkty. Náklady na stezku převýšily 100 tisíc korun, kromě sponzorů na ni přispěl i kraj.

V dalších dnech zavítá prezident do Jaderné elektrárny v Dukovanech, bude besedovat s lidmi v Humpolci na Pelhřimovsku a v Heřmanově na Žďársku.

Návštěvou Vysočiny Zeman zakončí čtvrté kolo svých cest po regionech České republiky. Poté ho čeká zhruba dvoutýdenní dovolená. Zeman by ji měl částečně trávit ve své chalupě v Novém Veselí a částečně na zámku v Lánech.

Foto Kraj Vysočina | Zdroj ČTK

Štítky prezident, zeman, Jihlava, Smrčná, včely, Miloš Zeman, naučná stezka, Evropská unie, Kraj Vysočina, návštěva, Bohuslav Sobotka, ČSSD, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloš Zeman v Jihlavě přislíbil, že omezí verbální útoky. Poté otevřel naučnou stezku ve Smrčné | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.