Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co si představujete pod pojmem chytré město?

Jihlavská Drbna pro svoje čtenáře obnovuje rubriku Politická korida. V ní pokládá stejnou otázku zástupcům všech stran v jihlavském zastupitelstvu. Otázky směřují k tématu, které momentálně hýbe děním v Jihlavě. Tentokrát se redakce zaměřila na tematiku "chytrých měst."

Redakční dotaz:

Co si představujete pod pojmem chytré město (smart city) – jaké chytré služby by, podle vás, mělo nabídnout občanům? 

Reakce jihlavských zastupitelů: 

Ing. Jana Mayerová, Ph.D. (ANO 2011)    

Teoreticky je koncept Smart cities (z mého pohledu) velice dobře popsán mimo jiné na wikipedii.  Laicky řečeno - město jako živý organizmus, kde vše se vším souvisí a které se podřídí potřebám lidí v něm žijících - nikoliv aby se lidé museli přizpůsobovat požadavkům nekoordinovaných městských politik. Cesta k tomu je dlouhá, nikoliv však nekonečně a první krůčky má Jihlava již za sebou...

Ing. Jiří Dvořáček (ČSSD)   

Pod pojmem "chytré město" (smart city) si představuji schopnost nabídnout takové služby, které ušetří čas a finance občanovi. Chytré město by nemělo podléhat dotační pobídce EU, která svádí k realizaci projektů bez obecné poptávky a generuje náklady do budoucna. 

Chytré město by mělo fungovat jako rodina.  Rodina nevytváří zisk jako firma, rodina si je vědoma svého omezeného a v mnoha případech stabilního příjmu, který se do budoucna může i snižovat.  Chytré město si musí uvědomit, kde je finanční hranice rozvoje města v přímé úměře s možnými příjmy, které souvisejí s počtem obyvatel. 

I když se to nabízí, nevidím za pojmem "smart city" prioritně dotykové informační obrazovky na zastávkách MHD nebo informační tabule, které nás informují, že záchytné parkoviště na okraji města je stále prázdné.  Nevidím za tím ani aplikace do chytrého telefonu, které nás informují o kultuře, sportu a nejlevnějším ubytování ve městě.

Závěrem mi dovolte jednu konkrétní myšlenku, kde se uplatní jak logika (chytrost), tak nové technologie: Řešit dopravní situaci na  jihlavském náměstí tak, aby umožnila v rámci parkovacího systému průjezd a výjezd z náměstí v obou směrech.


Dotaz byl zaslán i následujícím zastupitelům: 

Pavel František Daněk (KSČM)

Alena Hutařová (KDU-ČSL)

Mgr. Vítězslav Schrek (ODS)

MUDr. Roman Peschout (TOP 09)

Ing. Miroslav Tomanec, MBA (Forum Jihlava)

Ani jeden z nich však na dotaz ve stanovené lhůtě konkrétně neodpověděl. 

Štítky Jihlava, Jana Nagyová, ANO 2011, Wikipedie, Evropská unie, ČSSD, Vítězslav Schrek, ODS, KSČM, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Co si představujete pod pojmem chytré město? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.