Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Svoboda není samozřejmost. Třicet let od sametové revoluce připomínají kordony i Zeď svobody

Jihlavské ulice už několikrát zablokoval kordon podivných silových složek. Je součástí happeningu připomínajícího 30 let od sametové revoluce. Lidem má navodit pocit, že svoboda, nejen pohybu, není samozřejmá. První reakce lidí, kterým kordon zatarasil cestu, byla mlčení. Aktéři přitom počítali i s nadávkami, řekl dnes Petr Píša, autor projektu, který skončí v neděli na Masarykově náměstí u Zdi svobody.

Kordon tvoří v blíže neurčených uniformách žáci jihlavských středních škol. Dostali helmy, štíty i obušky a dvakrát denně se staví před dav dalších studentů či náhodných kolemjdoucích. Jaké to je, mít před sebou bezejmenné tváře a bránit jim v pohybu, si vyzkoušel i patnáctiletý Vítek ze střední stavební školy. „Je to zvláštní pocit, vůbec si nedovedu představit žít v té době, být na jedné nebo druhé straně. Je to zážitek, ale určitě bych to v budoucnu dělat nechtěl, stát proti lidem a vědět, že je budu muset mlátit,“ řekl.

Podle Píši je blokáda ulic pojatá divadelně, protože lidé mohou přes chodník vždy projít. „Musíme zajistit ústavou dané právo volného pohybu, abychom neporušovali to, za co se kdysi bojovalo,“ řekl Petr Píša. Blokáda podle něho není žádnou provokací. „Jen připodobňujeme obrázek, který jsem sám zažil dvakrát, jednou až do finále, kdy mě odvezli do věznice do Příbrami,“ řekl Píša.

Kordon nastupuje dvakrát denně na Masarykově náměstí u instalace, kterou organizátoři nazvali Zeď svobody. Symbolizuje nejen fyzické rozdělení prostoru kvůli politice či ekonomice, ale i zdi myšlené, které lidi mezi sebe staví. Jedna její část připomíná oběti komunistického režimu, počty lidí, kteří zemřeli při přechodu státní hranice, nebo vojáků pohraniční stráže, kteří spáchali sebevraždu. Asi dvacetiminutovou akci doplňuje Píša výkladem, který je určený především těm, kteří totalitu nezažili. Vítá, že vedle žáků zaujme i lidi na ulici.

Performance bude pokračovat také v dalších dnech. V sobotu bude její součástí nepovolený koncert undergroundových kapel, jehož předobrazem byl brutální zásah komunistické StB proti divákům při koncertě skupiny Plastic People of The Universe v březnu 1974 v Rudolfově u Českých Budějovic. „Kordon diváky rozežene a požene je do divadla, protože divadla byla v roce 1989 zázemí komunikace či dialogu,“ řekl Píša.

Vrcholem připomínky bude neděle. Zeď svobody podle Píši dozná podstatné změny a dojde i na bílé karafiáty, které vsunuté za plexisklové štíty policistů jsou jedním ze symbolů sametové revoluce.

Foto Denisa Vodičková | Zdroj ČTK

Štítky ČR, správa, historie, 1989, Jihlava, FOTO, Sametová revoluce, Petr Píša, Státní bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svoboda není samozřejmost. Třicet let od sametové revoluce připomínají kordony i Zeď svobody | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.