Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Národní památkový ústav chce zpřístupnit další část zámku v Telči, požádá proto o dotaci

Národní památkový ústav (NPÚ) připravuje velký projekt obnovy zámku Telč, který umožní otevřít návštěvníkům jeho další prostory, jako je někdejší sýpka a pivovar. Památkáři by na tomto zámku rovněž chtěli otevřít zimní prohlídkovou trasu. Na včerejším setkání k zahájení turistické sezony v Telči to řekla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

Nabídka pro turisty se na této památce zlepší už letos, kdy k dosavadním prohlídkovým trasám přibude od 1. června trasa věnovaná zámeckému podzemí (více čtěte zde).

Telčský státní zámek je památkou s nejvyšší návštěvností na Vysočině. V uplynulém roce si renesanční zámecký areál podle statistiky památkářů prohlédlo 84 500 lidí. „Domníváme se, že ten potenciál není zcela vytěžen,“ řekla Goryczková. Uvedla, že o podporu na obnovu zámku by památkový ústav chtěl požádat v evropském programu IROP, a to ve výzvě, která by měla být otevřena v létě. Jde o projekt s náklady do 150 milionů korun.

Součástí projektu bude kromě zpřístupnění nyní uzavřených částí zámeckého areálu, kde jsou třeba depozitáře, také vytvoření nového návštěvnického centra v zámku. „Protože to je památka UNESCO a od památky UNESCO se očekává i servis na nějaké úrovni,“ doplnila generální ředitelka. Pokud by NPÚ získal evropskou dotaci, mohla by podle ní být obnova zámku provedena do roku 2020.

Zámek by nově mohl být také otevřen pro turisty i během zimy, což by se možná mohlo podařit už v zimní sezoně roku 2017. „Zimní trasa už je nadefinovaná, ale potřebovali bychom ji přizpůsobit pro ten zimní provoz,“ uvedla Goryczková. Prostory bude potřeba temperovat, aby mobiliář neutrpěl zvýšenou vlhkostí. Na Vysočině by to pak byl první státní zámek se zimním provozem. „Nemůžu říci, že by to bylo zcela běžné. Nicméně Národní památkový ústav má dneska asi na 13 památkových objektech ve své správě zimní prohlídkové trasy,“ řekla. Jde kupříkladu o zámek Hluboká. 

Během včerejšího setkání byly v konírně telčského zámku pokřtěny tři nové knihy o Telči vytištěné na přelomu minulého a tohoto roku. Jde o Průvodce architekturou Telče vydaný Národním památkovým ústavem, publikaci Zmizelá Morava - Telč a okolí autorů Heleny Grycové Benešové a Lubomíra Procházky.  Třetí novinka připomínající památky Telče je fotografická a jmenuje se UNESCO Česká republika.

Autoři | Foto www.tuzemska-dovolena.cz

Štítky Národní památkový ústav, zámek, Telč, Naděžda Goryczková, projekt, zámek Telč, Kraj Vysočina, UNESCO, Světové dědictví UNESCO, Lubomír Procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní památkový ústav chce zpřístupnit další část zámku v Telči, požádá proto o dotaci | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.