Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dům v Třešti a socha v Radostíně se staly dalšími památkami Vysočiny

Bývalý nadační dům Nathana Meissnera v Třešti na Jihlavsku a kamenná nika s barokní sochou sv. Jana Nepomuckého na území obce Radostín v okrese Havlíčkův Brod přibyly ke kulturním památkám v Kraji Vysočina. ČTK to oznámila mluvčí telčského pracoviště Národního památkového ústavu Ilona Ampapová.

Řadový trojpodlažní dům v Třešti je barokního původu. Pochází nejpozději z druhé poloviny 18. století. Průčelí bylo po požáru v roce 1824 klasicistně upraveno. Architektonicky cenná je především vnitřní dispozice objektu, dochované autentické konstrukce a zejména truhlářské prvky. V přízemí jsou pak patrné pozůstatky černé kuchyně. Jedná se o významný doklad židovského osídlení v urbanistickém celku bývalého ghetta v Třešti.

Podle ředitelky NPÚ v Telči Martiny Indrové je nutné ocenit citlivý přístup současného vlastníka, který zcela zdevastovaný objekt v 90. letech 20.  století zachránil před demolicí, staticky zajistil a opravil. „Bývalý nadační dům Nathana Meissnera náleží mezi klíčové objekty třešťské městské památkové zóny,“ uvedla Indrová.

Kamenná nika s barokní sochou sv. Jana Nepomuckého se nachází v polích jihovýchodně za obcí Radostín na mírném návrší mezi dvojicí vzrostlých lip.  Socha je umístěna v kamenné kaplici stojící na kamenném soklu. Cenné umělecko-řemeslné dílo neznámého autora pochází z roku 1734.

Bývalý nadační dům Nathana Meissnera - dvorní pohled

Kromě 2 968 nemovitých kulturních památek a 16 národních kulturních památek se na území Kraje Vysočina nacházejí tři městské a tři vesnické památkové rezervace, 22 městských a pět vesnických památkových zón a jedna krajinná památková zóna. Kraj Vysočina se také může pyšnit nejvyšším počtem památek UNESCO v ČR.

Na prestižním seznamu světového kulturního a přírodního dědictví je zapsáno historické jádro města Telče, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou a soubor židovské čtvrti, židovského hřbitova a baziliky sv. Prokopa v Třebíči.

Autoři | Foto www.npu.cz

Štítky dům, Kraj Vysočina, Třešť, socha, Radostín, Jan Nepomucký, Národní památkový ústav, Havlíčkův Brod, okres Jihlava, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům v Třešti a socha v Radostíně se staly dalšími památkami Vysočiny | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.