Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do ulic Jihlavy vyjel „dokumentární" trolejbus. Festival bude klást důraz na ekologii

Jihlavskými ulicemi ode dneška znovu jezdí festivalový autobus. Upozorňuje na nadcházející 23. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který začne 24. října. Výzdobu navrhl Juraj Horváth. Jeho grafika nechává prostor fantazii, i když odkazuje na ochranu životního prostředí, kterou se festival letos inspiruje. Proto bude jeho součástí výsadba 23 ovocných stromů, které budou základem budoucího festivalového sadu.

Místo pro stromy našla Ji.hlava ve spolupráci s městem v jihlavských Březinových sadech u řeky Jihlávky. Počty stromů v sadu by měly růst podle festivalových ročníků. „Pokládáme to, za důležité, i když malé gesto, kterým chceme zmírnit environmentální zátěž, kterou festival představuje,“ řekla výkonná ředitelka Katarína Holubcová.

Jihlavský festival je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě a každoročně promítne přes 300 dokumentů. Jako nejlepší český dokument byl loni na festivalu oceněn Uzamčený svět mapující život ve vězení. Cenu za nejvýraznější světový dokument si z festivalu odnesl existenciální belgický snímek Volný pokoj.

Festival se rozhodl vyřadit jednorázové plasty. Rauty budou vegetariánské. Hosty festivalu chce ve větší míře vozit hromadnou dopravou. Dokonce i některé letecké přepravy by měly nahradit vlaky.

Environmentální tématika se objeví i ve filmové nabídce, i když podle Holubcové jí nebude věnovaná speciální sekce. Rezonovat bude i v loni přidané sekci Svědectví o přírodě. Klimatická změna bude také jeden den tématem Inspiračního fóra, které celý festival provází.

Letošní ročník festivalu potrvá do 29. října. Jeho součástí bude podruhé dětský program, který se podle pořadatelů osvědčil. Znovu bude fungovat v Oblastní galerii Vysočiny.

Ochutnávkou festivalu bude od pátku 23. srpna Živé kino Jihlava. Na neobvyklých místech uvidí i letos zájemci pětici dokumentárních filmů. Mohou se těšit na snímek Central Bus Station režiséra Tomáše Elšíka, který zkoumá mikrosvět jednoho nádraží v Tel Avivu, nebo na film Můj neznámý vojín vracející se k srpnové invazi roku 1968.

David Jařab nabídne v Lovu na černého žraloka svůj osobní pohled na Vratislava Effenbergera, klíčovou postavu české kultury po druhé světové válce. Jiří Holba představí pod hlavičkou Feral písničkáře Charlieho Soukupa a Martin Páv představí svým filmem Kibera: příběh slumu největší slum na světě.

Promítat se bude v jihlavském Prioru, na Masarykově náměstí, v městském parku, na sídlišti Březinky anebo na břehu řeky. Živé kino je zdarma.

 

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj ČTK

Štítky ČR, film, festival, Jihlava, AUDIO, FOTO, dokumentární film, sad, Juraj Horváth, ekologie, druhá světová válka, Vratislav Effenberger, David Jařab, Karel Soukup, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Jihlávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do ulic Jihlavy vyjel „dokumentární" trolejbus. Festival bude klást důraz na ekologii | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.