Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámek Telč zahájí sezonu 30. března. Vstupné se zvýší až o dvacet korun

Státní zámek v Telči zahájí sezonu 30. března, kdy otevře hlavní prohlídkový okruh s renesančními sály. Od května zpřístupní i zbývající dvě prohlídkové trasy, které zahrnují byt posledního majitele zámku a podzemí. Základní vstupné stoupne o deset až 20 korun, podle trasy. Chystaný velký projekt obnovy zámeckého areálu tuto návštěvnickou sezonu neovlivní, řekl kastelán Bohumil Norek.

„Jdou fámy, že zámek bude uzavřený. Ale my letošní rok jedeme normální sezonu, do konce října stoprocentně," řekl kastelán Bohumil Norek. Uzavřena bude jen výstavní galerie, kam správa zámku přemístila mobiliář z depozitářů v místech, kde se chystají opravy. Bez větších změn bude i kalendář letošních kulturních akcí na zámku, hlavní nádvoří bude opět hostit tradiční festival Prázdniny v Telči. Nebudou ale noční a dětské prohlídky.

Na projekt obnovy zámku s vytvořením nových expozic za více než 200 milionů korun má Národní památkový ústav (NPÚ) slíbenou dotaci z evropského programu IROP. Kastelán uvedl, že prohlídky budou i během oprav, které by měly být od konce letošního roku do roku 2022. V případě uzavření zámku s roční návštěvností okolo 100.000 lidí by nejspíš turistů v Telči výrazně ubylo a doplatili by na to i tamní obchodníci. „Takže snaha je, jet aspoň na 50 procent," řekl Norek k výhledu na další tři roky.

PSALI JSME: Zámek v pohádkové Telči se začne opravovat nejdřív na podzim. Letní sezonu to neohrozí 

Základní vstupné u prvního prohlídkového okruhu s novou sezonou stoupne o deset korun na 160 korun, u druhého okruhu o dvacetikorunu na 120 korun. Na dvacet korun z loňských deseti stoupne i poplatek za vstup do objektu. Návštěvníkům, kteří jdou na prohlídku, se ale tento poplatek odečítá z ceny vstupenky. Zvýhodněné vstupné však bude od letoška platit i pro rodiny s jedním dítětem, zatím na něj měly nárok až rodiny se dvěma dětmi. Podle kastelána to je republikový trend daný snahou NPÚ vyrovnat vstupné u památek UNESCO, mezi něž patří i Telč.

U chystané investice odborníci dokončují prováděcí projekt, do konce června by mohlo být vypsané výběrové řízení na dodavatele, uvedl Norek. Projekt zahrnuje i vytvoření zámeckého muzea, depozitáře v bývalém zámeckém pivovaru a návštěvnického centra.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Telč, zámek, sezona, návštěvnost, turisté, zahájení, vstupné, památka, UNESCO, zámek Telč, projekt, purkrabí, Národní památkový ústav, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Telč zahájí sezonu 30. března. Vstupné se zvýší až o dvacet korun | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.