Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V pelhřimovské knihovně zhlédnete unikátní sbírku obrazů Zdeňka Buriana

Svět prehistorických zvířat, dobrodružné příběhy i podivuhodné přírodní scenérie – to všechno je k vidění na na výstavě "Zdeněk Burian - malíř ztraceného času". Jde o přehlídku výtvarných děl vynikajícího malíře a ilustrátora, které jsou vystaveny v pelhřimovské městské knihovně.

Výstava, kterou zorganizovala knihovna ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a panem Josefem Ptáčkem, potrvá do konce února a kromě obrazů na panelech nabízí i knihy, kalendáře a další předměty s obrazy zmíněného autora.

Jak mimo jiné řekl při středeční vernisáži výstavy její iniciátor a velký Burianův obdivovatel Josef Ptáček, o výjimečném talentu Z. Buriana svědčilo už to, že byl ve svých 14 letech přijat na akademii výtvarných umění. Tam byl necelé dva roky a v 16 letech se začal živit jako ilustrátor.

Za svůj život vytvořil Zdeněk Burian více než 13 tisíc děl určených k reprodukci (ilustrace, obálky pro knihy a časopisy atd.) a množství děl v rámci volné tvorby. Jeho kvašová technika se označuje za nepřekonatelnou. Velmi známé jsou jeho ilustrace knih Karla Maye, Julese Verna, Jaroslava Foglara, Jacka Londona, Rudyarda Kiplinga a dalších světových autorů. Mezinárodního uznání se Burianovi dostalo především za rekonstrukce prehistorických zvířat a rostlin, které vytvářel ve spolupráci s paleontologem Josefem Augustou a dalšími odborníky.

Zdeněk Burian neměl vůbec snadný život, hlavně během studií zakusil i velkou chudobu a musel si přivydělávat nošením zavazadel pro cestující nebo malováním reklam do výloh. Přesto prozradil Josef Ptáček účastníkům vernisáže i několik veselých událostí z Burianova života – například to, jak se „pomstil“ přísnému profesoru Augustovi, který ho nutil opakovaně předělávat ilustrace, tím, že namaloval Augustův obličej k postavě pravěkého opočlověka (Augusta to prý naštěstí vzal s humorem).

 

Foto Město Pelhřimov

Štítky Zdeněk Burian, knihovna, malíř, Josef Ptáček, Josef Augusta, kniha, výstava, Památník národního písemnictví, Akademie výtvarných umění v Praze, Jules Verne, Rudyard Kipling, Jack London

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pelhřimovské knihovně zhlédnete unikátní sbírku obrazů Zdeňka Buriana | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.