Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Filharmonie Gustava Mahlera startuje sezonu, na prvním koncertě zazní třeba Johann Strauss

Filharmonie Gustava Mahlera v Jihlavě zahájí svou další sezonu novoročním koncertem. Na něm zazní populární skladby Johanna Strausse a dalších mistrů zlaté valčíkové éry. Příchozí lidé uslyší i slavné operní árie a melodie z muzikálů a filmů.

S hudebním tělesem řízeným dirigentem Jiřím Jakešem 17. ledna vystoupí sopranistka Gabriela Kopperová a tenorista Ondřej Socha,“ sdělil manažer filharmonie Vladimír Holeš. „Finální program se teprve upřesňuje se sólisty,“ řekl Holeš.

Novoroční koncerty se podle slov Holeše nesou v odlehčeném formátu. Jejich tradici založila filharmonie v roce 2012. „Letos poprvé je Novoroční koncert zahrnutý do našeho abonentního cyklu orchestrálních koncertů,“ řekl manažer.

Koncert 17. ledna by měl v novém roce zahájit společenský život v krajské Jihlavě. Filharmonie Gustava Mahlera v Jihlavě během roku uspořádá pět až šest velkých orchestrálních koncertů včetně speciálního vánočního a koncertu filmových melodií. Vedle toho se uskuteční sedm komorních koncertů v Domě filharmonie a tradiční výchovné koncerty pro školy.

Historie Filharmonie Gustava Mahlera sahá až do roku 2003, což je rok jejího vzniku. Její původní název byl Komorní filharmonie Vysočina. V roce 2011, kdy uplynulo 100 let od smrti hudebního skladatele Gustava Mahlera, se těleso přejmenovalo.

 Orchestr je složen většinou z učitelů uměleckých škol a studentů akademií, ale i z hostujících profesionálních hudebníků. Složení filharmonie nabízí varianty od komorního smyčcového orchestru až po velký symfonický orchestr.

Novoroční koncert se uskuteční v jihlavském Domě kultury v neděli 17. ledna a jeho začátek je naplánován na 19. hodinu.

 

Foto www.dedictvivysociny.cz | Zdroj ČTK

Štítky koncert, Gustav Mahler, Johann Strauss mladší, Jihlava, Jiří Jakeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filharmonie Gustava Mahlera startuje sezonu, na prvním koncertě zazní třeba Johann Strauss | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.