Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před 170 lety se v Jimramově na Žďársku narodil Jan Karafiát, autor Broučků

Dnes je tomu 170 let, co se v Jimramově na Žďársku narodil Jan Karafiát, autor Broučků. Přestože tato kniha původně nevyvolala velký ohlas, postupem času se z ní stalo stěžejní dílo dětské literatury.

Český evangelický kněz Jan Karafiát, který se narodil před 170 lety, 4. ledna 1846, v Jimramově na Českomoravské vysočině, vydával články o biblických studiích, kázání, publikoval i teologické spisy a pustil se také do revize textů Bible kralické. Jeho jméno je však nesmrtelně spjato především s jedinou knihou - Broučky.

Od roku 1876, kdy vyšla poprvé, se dočkala desítek vydání. A to i přes to, že první knihu vydal autor anonymně a vlastním nákladem a nevyvolala téměř žádný ohlas. Teprve později si Broučků povšimnuli odborníci a neznámého autora v tisku označili za českého Andersena. Až desáté vydání z roku 1912 vyšlo pod Karafiátovým jménem.

Příběh ze světa broučků a světlušek, který je plný laskavého humoru, lásky a pochopení, byl mnohokrát zpracován pro činohru, loutkové divadlo, film, televizi, byl zhudebněn jako balet a stal se námětem pro operu. Nyní se počet českých vydání blíží ke stovce, text se dočkal také mnoha překladů. Autorem patrně nejznámějších ilustrací k Broučkům je Jiří Trnka.

Foto www.pohadkar.cz | Zdroj ČTK

Štítky Jan Karafiát, Jimramov, okres Žďár nad Sázavou, kniha, Bible, Jiří Trnka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 170 lety se v Jimramově na Žďársku narodil Jan Karafiát, autor Broučků | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.