Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Včera začaly Vánoční prázdniny v Telči, na úvod zahráli Nezmaři

Českobudějovická skupina Nezmaři dnes v konírně telčského zámku zahájila tradiční festival Vánoční prázdniny v Telči. Návštěvníci si poslechli i hostující kapelu Stráníci. V následujících dnech lidé uslyší skupiny Epydemye, Žalman a spol. a Jarret.

Hudební Vánoční prázdniny navazují na známý letní vícežánrový festival Prázdniny v Telči, který se na zámeckém nádvoří koná od roku 1982. Nezmaři jako jediná kapela vystupovala na všech jeho ročnících a podobnou bilanci má i na Vánočních prázdninách. „Vánoční prázdniny v Telči bereme jako rozloučení se sezónou, jen v prosinci jsme hráli do Vánoc téměř každý den,“ řekl ČTK vedoucí Nezmarů Pavel Drengubák.

Tradice podle něj potrvá i do budoucna. „Před lety jsme po koncertě v hospůdce ve Lhotce nedaleko Telče podepsali dokument, že až do naší smrti budeme vždy 27. prosince hrát v Telči,“ řekl se smíchem Drengubák. To už dříve potvrdil organizátor telčských festivalů Milan Kolář. „Kapely jako Nezmaři, Žalman a spol. a Jarret by se musely rozpustit nebo zaniknout, aby v Telči nehrály,“ chválí  Kolář. Koncerty však podle něj nejsou jednotvárné, kapely si pravidelně přivážejí hosty. Program festivalu a další zajímavosti najdou zájemci na webu.

Zatímco většina festivalů se snaží lákat diváky na novinky, hlavní předností zimní přehlídky v Telči je podle Koláře skutečnost, že se mění jen minimálně. Dramaturgie je velmi jednoduchá a léty osvědčená. „Byla možnost pořádat koncerty ve zrekonstruovaném Panském dvoře. Jsou tam krásné a velké sály, ale doma jsme na zámku, kde je krásná atmosféra,“ řekl Kolář. Víc než festival jsou podle něj telčské Vánoční prázdniny milým a přátelským setkáváním muzikantů, pořadatelů a návštěvníků.

Po řadu let je pro obyvatele Telče neodmyslitelnou součástí posledního dne v roce tradiční hokejové utkání mezi mužstvy organizátorů festivalu Prázdniny v Telči a herců divadla Sklep. Letos zatím jeho konání není jisté. Starý zimní stadion dosloužil a na otevření nového se stále ještě čeká. Podle starosty Telče Romana Fabeše existuje naděje, že se nová ledová plocha do Silvestra zprovozní.

Foto www.hlubocky.eu | Zdroj ČTK

Štítky Telč, festival, hudební skupina, Pavel Lohonka, Milan Kolář, Epydemye, konírna, Vánoce, silvestr, zámek, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Včera začaly Vánoční prázdniny v Telči, na úvod zahráli Nezmaři | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.