Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

MFDF 2017: Čtyři dny do začátku. Organizátoři odhalují poslední novinky

Čtyři dny před zahájením 21. ji.hlavského festivalu odhalili pořadatelé poslední novinky. A rozhodně je se nač těšit. Mimořádně atraktivní podívanou slibují Manželské etudy po 35 letech nebo náhled do světa youtuberů. Na své si přijdou i milovníci virtuální reality. Interakčně bude pojato Inspirační fórum nebo filmové dílny s workshopy známých českých dokumentaristů.

Světová premiéra vůbec prvního flmu o současném francouzském prezidentovi Kandidát: Vzestup Emmanuela Macrona v sobotu 28. října festival slavnostně zakončí. Snímek nabízí vhled do zákulisí kampaně nejmladšího prezidenta země galského kohouta

Inspiračního fóra, tradiční diskuzní platformy festivalu, se zúčastní ruská exilová novinářka Žanna Němcovová, kontroverzní divadelní režisér Oliver Frljić i polská reportérka Katarzyna Surmiak-Domańska, jejíž kniha Ku-klux-klan. Tady bydlí láska právě vyšla česky. Letošní novinkou bude rozšíření Inspiračního fóra o speciální pětidenní program, který bude od 25. do 29. října probíhat v nově zbudovaném sále v DKO. 21. Ji.hlava proběhne ve dnech 24. až 29. října a otevře se také milovníkům počítačových her, virtuální reality či divadla.

„Ji.hlavský festival je od prvního ročníku místem, kde jsou diskuze po flmových projekcí i mimo ně součástí duše festivalu. Tento charakter rozvíjí i unikátní model Inspiračního fóra, který letos ještě posílíme celodenním programem. Po pět dnů se diváci budou moci setkávat s výraznými osobnostmi nejrůznějších vědeckých i uměleckých oborů,“ přibližuje Marek Hovorka, ředitel festivalu.

„Pozornost si jistě získá povolební diskuze organizovaná týdeníkem Respekt, diskuze porot nových soutěžních sekcí Svědectví spojených s vyhlášením vítězných flmů či setkání s výtvarníky Kateřinou Šedou či Kryštofem Kinterou. Vstup na diskuze je zdarma,” zve návštěvníky Hovorka.

Svět youtuberů, Manželské etudy po 35 letech, ale i filmové workshopy

Zvláštního uvedení ve festivalové premiéře se letos dočká i symbol generačního přerodu audiovizuální zábavy: youtubeři. Režisér Jiří Sládek se ve svém snímku Nejsledovanější snaží odhalit lidskou stránku těchto internetových hvězd.

35 let se šesti manželskými páry oslaví dokumentaristka Helena Třeštíková. Cyklus Manželské etudy vznikl v 80. letech na objednávku Krátkého flmu Praha. Podnětem byla celospolečenská diskuze o vysokém procentu rozvodů mladých manželství. Téma zaujalo Helenu Třeštíkovou, která si na pražské Staroměstské radnici vybrala deset párů ve věku osmnáct až dvacet pět let a začala s nimi natáčet časosběr. Ten měl trvat pět let: tak dlouho totiž trvá i první, kritická, fáze manželství. Na festivalu premiérově představí pokračování osudů všech dvojic: Manželské etudy po 35 letech.

Ji.hlavský festival myslí i na hráče počítačových her a milovníky virtuální reality. Na Masarykově náměstí festival opět nabídne návštěvníkům dokumentární i vzdělávací počítačové hry. Hráči se ponoří do města zpustošeného katastrofou nebo prožijí boj s rakovinou blízkého člověka. Sekce Virtuální reality pak v DKO představí 360° dokumentární flmy, simulace i umělecké instalace. Návštěvníci festivalu tak budou moct prozkoumat otevřené krajiny Marsu v simulaci vytvořené ve spolupráci s NASA nebo se setkat s mořskými tvory v prostředí pod hladinou oceánu.

Ve čtvrtek, v pátek i v sobotu dopoledne se návštěvníci Ji.hlavy budou moci zapojit také do filmových dílen. Povedou je přední čeští dokumentaristé Jaroslav Kratochvíl, Vít Klusák a Ivo Bystřičan, kteří se ve 2–3 hodinových workshopech zaměří na žánr ankety, reportáže či miniportrétu teoreticky i prakticky v terénu. Při natáčení si účastníci vyzkouší modely nového fotoaparátu Panasonic Lumix GH5, který je určen speciálně na tvorbu videí.

Zdroj Mezinárodní festival dokumentárních filmů

Štítky festival, virtuální realita, youtuber, Emmanuel Macron, videohra, Helena Třeštíková, Žanna Borisovna Němcovová, Oliver Frljić, Katarzyna Surmiak-Domańska, Marek Hovorka, Krištof Kintera, Jaroslav Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MFDF 2017: Čtyři dny do začátku. Organizátoři odhalují poslední novinky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.