Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přesně za týden Jihlava ožije festivalem dokumentů. Slavnostní večery budou zcela nové

MFDF Ji.hlava startuje za sedm dní. 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava nabídne divákům 342 dokumentárních filmů, z nichž více než 100 bude uvedeno ve světové, mezinárodní či evropské premiéře. Snímky se budou promítat na osmi místech v Jihlavě a v Třešti. Masarykovo náměstí také v tomto roce ožilo oblíbeným Majákem, festivalovým centrem, ve kterém si Jihlavané mohou koupit akreditace ještě před začátkem festivalu. Novou podobu získá zahajovací a zakončovací ceremoniál v režii režiséra a herce Jiřího Havelky.

„Jsme rádi, že i letos můžeme zájemcům o festival i náhodným procházejícím nabídnout ve festivalovém Majáku podrobné informace o blížícím se festivalu přímo na Masarykově náměstí. Přijďte si zařídit akreditaci, zjistit nejčerstvější novinky nebo si třeba jen prohlídnout festivalové plakáty, “ zve do festivalového Majáku ředitel festivalu Marek Hovorka.

Festivalová architektura nepřímo reaguje na letošní vizuální téma množství prolínajících se obrazů. Typické dvourozměrné vrstvy transformujeme do trojrozměrných instalací, jimiž prochází městský život. Stavebním materiálem je papír a dřevo, které jsou svým charakterem dočasné a odpovídají potřebě. Jejich výrazové působení užíváme jak v exteriérech, tak v interiérech festivalu,“ popisuje letošní architekturu Vít Šimek ze studia H3T architekti, které tradičně stojí za architektonickou podobou Ji.hlavského festivalu.

Akreditační centrum na Masarykově náměstí je otevřeno od pondělí do neděle od 10 do 18 hodin. Kromě festivalových akreditací zde bude možné koupit i festivalové suvenýry. Během festivalu se centrum přemění v prostor pro filmové profesionály, kde budou probíhat filmové semináře, přednášky a diskuze.

Ozvěny v New Yorku

První ozvěny ji.hlavského festivalu uspořádá již v tomto týdnu České centrum v New Yorku, které ve dnech 17. – 26. října zájemcům představí hned čtyři vítězné snímky loňského ročníku: oba vítěze České radosti FC Roma a Normální autistický film, gruzínský snímek Oslnivý svit soumraku i držitele ceny Opus Bonum Strašidla obcházejí Evropu. Slavnostního zahájení ozvěn se dnes zúčastní i ředitel festivalu Marek Hovorka.

Slavnostní večery v novém

Novinkou letošního roku bude podoba zahajovacího a zakončovacího večera, jehož režie se ujal jeden z jeho dosavadních tradičních moderátorů, divadelní režisér a herec Jiří Havelka. Ceremoniály pojaté v duchu dokumentárního divadla se podle slov režiséra inspirují „příjemnými stranickými sjezdy“ a zaměří se na téma české radosti, stejnojmenný název nese i nejstarší festivalová soutěžní sekce věnovaná českým dokumentárním filmům.

MFDF Ji.hlava se uskuteční od 24. do 29. října 2017 a akreditace je nyní ke koupi za 700 korun, se slevou za 600 korun, a umožní vstup na všechny festivalové projekce.

Tisková zpráva | Foto Dalibor Mašek

Štítky MFDF, dokument, festival, start, projekce, novinky, dokumentární film, Jihlava, režisér, Jiří Havelka, Třešť, Marek Hovorka, New York, herec, maják, Evropa, rituál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně za týden Jihlava ožije festivalem dokumentů. Slavnostní večery budou zcela nové | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.