Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavské Horácké divadlo má nově ve svém repertoáru grotesku s názvem Černá komedie

Horácké divadlo v Jihlavě v sobotu 7. října jako druhou premiéru této sezony nabídlo divákům hru Černá komedie britského dramatika Petera Shaffera. V dramaturgii Barbory Jandové ji se souborem nastudoval režisér Pavel Šimák. Roli sochaře Brindsleyho Millera svěřil Ondřeji Šípkovi, jeho snoubenku Carol Melkettovou hrála Šárka Býčková.

Inscenačním klíčem k Černé komedii na jevišti Horáckého divadla se pro režiséra stala černobílá groteska a doba jejího vzniku. Šimák se rozhodl děj komedie přenést do první poloviny 20. století, kdy se vynořil i žánr grotesky. „Pak už byl jen krůček k úpravě textu tak, abychom část děje nemuseli vyprávět pouze slovy, ale i pomocí pohybových gagů, které známe z pláten jako součást němých grotesek,“ uvedl Šimák. Ke grotesce podle něj odkazuje i celková černobílá stylizace včetně stylizace některých pohybových částí.

Hru nazvanou Černá komedie napsal Shaffer v roce 1965 na zakázku londýnského Národního divadla. Původní inspirací mu byla scéna z tradiční pekingské opery, ve které jako divák viděl souboj dvou mužů v naprosté tmě, zatímco na scéně se zcela neiluzivně svítilo. „Shaffer se domníval, že tato situace by mohla být zajímavá i v současném moderním divadle. V Černé komedii tedy spojil principy prastarého asijského divadelního umění v podobě epického antiiluzivního divadla s britskou tradicí vynikajícího hereckého divadla,“ uvedla Jandová.

V prosinci Bůh je žena 

Shaffer (1926 až 2016) je známý především jako autor hry Amadeus, kterou proslavilo filmové zpracování Miloše Formana z roku 1984. Jednoho z osmi Oscarů získal Shaffer jako autor scénáře. Amadeus se hrál v Horáckém divadle v roce 2011. Jiná autorova slavná hra Equus se na jihlavském jevišti objevila v roce 2004.

Kostýmy k představení navrhla výtvarnice Blanka Tesařová, autorkou černobílé scény je Kristina Matre Křížová. Kromě Šípka a Býčkové se divákům v dalších rolích představili také Lucie Sobotková, Jakub Škrdla, František Mitáš, Milan Šindelář a Tereza Otavová. Režisérovi asistoval Petr Soumar. O živý klavírní doprovod v duchu žánru se postaral hostující Peter Palacka.

Příští premiérou na velké scéně Horáckého divadla bude 2. prosince hra Bůh je žena. Režisérkou inscenace balancující na pomezí retro grotesky a současného psychologického dramatu bude hostující Kateřina Lolyová.

Autoři | Foto Facebook: Horácké divadlo

Štítky Horácké divadlo, premiéra, sezona, Černá komedie, groteska, divadlo, černý humor, Peter Shaffer, Jihlava, Miloš Forman, František Mitáš, Ceny Oscar, režisér, Amadeus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské Horácké divadlo má nově ve svém repertoáru grotesku s názvem Černá komedie | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.