Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muzeum Vysočiny v Jihlavě si připomene 125 let od svého založení. Ukáže vycpaného vlka

Ukázky z Dalbergovy sbírky ptáků, nerost lepidolit objevený poprvé na Vysočině, poháry z dvojitého stříbřeného skla, které vyrobila jihlavská firma Hugo Wolf, a řadu dalších exponátů uvidí návštěvníci v jihlavském Muzeu Vysočiny. Výstava začne v pátek 13. října, muzeum jejím prostřednictvím připomene 125. výročí svého založení.

Dalbergova ornitologická sbírka, která obsahuje 543 položek, je první přírodovědeckou sbírkou jihlavského muzea. „Tato kolekce patří díky své ucelenosti a kvalitní dokumentaci k nejcennějším sbírkám ptáků v České republice,“ řekla ČTK zástupkyně ředitele muzea Ludmila Moržolová. Tvůrcem sbírky je Friedrich Franz Ferdinand Egbert von Dalberg ze staré německé šlechtické rodiny. Rok po jeho smrti, v roce 1909, ji jeho syn věnoval Městskému museu v Jihlavě.

Na výstavě lidé najdou také informace o historii muzea, seznámí se s činností jednotlivých odborných oddělení. „Návštěvníci si poprvé budou moci prohlédnout i nejnovější přírůstek zoologických sbírek - dermoplastický preparát vlka obecného, který bude po ukončení výstavy trvale přemístěn do přírodovědných expozic,“ uvedla Moržolová.

ČTĚTE TAKÉ: Vlk usmrcený na dálnici bude vycpaný k vidění v jihlavském Muzeu Vysočiny 

Počátky muzea v Jihlavě jsou spojeny se vznikem jihlavského Muzejního spolku v roce 1892. Ustanovil se díky aktivitě německé intelektuální elity, etabloval se jako ryze německá organizace a jako německé začal budovat i samotné muzeum. Po roce 1945 se muzeum definitivně profilovalo jako česká instituce a postupně se profesionalizovalo. Od roku 1953 přesídlilo muzeum do historických budov na dnešním Masarykově náměstí, kde působí dodnes.

Výstava bude pro veřejnost otevřena v prostorách muzejní půdy. Bude součástí nabídky jihlavského muzea také pro celostátně pořádanou akci Týden vědy. Potrvá do 12. listopadu.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Muzeum Vysočiny, výstava, výročí, založení, vlk, muzeum, Muzeum Vysočiny Jihlava, Jihlava, Hugo Wolf, Kraj Vysočina, exponát, Česko, ptáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Vysočiny v Jihlavě si připomene 125 let od svého založení. Ukáže vycpaného vlka | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.