Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výtvarníci na Vysočině opět zpřístupní své ateliéry. Lidé poznají domácí prostředí umělců

Výtvarníci a umělečtí řemeslníci na Vysočině o nadcházejícím víkendu už posedmé opět zpřístupní svá tvůrčí zázemí. Dny otevřených ateliérů umožní lidem osobně se s umělci seznámit v jejich domácím prostředí. V některých ateliérech si lidé mohou použité výtvarné techniky a postupy vyzkoušet. Akce se zúčastní dvě stovky tvůrců na zhruba 160 místech v celém regionu, dnes sdělila mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

„Cílem projektu je propagace umění, řemesel a zprostředkování kontaktu tvůrce a návštěvníka,“ uvedl Jiří Jedlička, ředitel Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě, které akci z pověření Kraje Vysočina organizačně zabezpečuje.

Loni navštívilo ateliéry, dílny, galerie a umělecké školy v kraji rekordních téměř 12 tisíc lidí. To podle Jedličky potvrzuje, že o uměleckou a řemeslnou tvorbu má především laická veřejnost zájem. Do prvního ročníku Dnů otevřených ateliérů se v roce 2011 zapojilo pět desítek tvůrců a galerií, které tehdy navštívila tisícovka zájemců.

Organizátoři i letos připravili pro návštěvníky ateliérů informační materiály, které lidé najdou v muzeích, galeriích a informačních centrech v kraji. Stručný přehled všech zapojených výtvarníků a řemeslníků s kontaktními adresami byl otištěn také v krajských novinách Kraje Vysočina, které dostaly všechny domácnosti na Vysočině. Aktuální informace lidé najdou na webu a facebookovém profilu akce.

Dny otevřených ateliérů se tradičně konají ve čtyřech příhraničních regionech. Kromě Vysočiny se návštěvníkům již představili tvůrci v Jihomoravském kraji, v polovině října v kraji Jihočeském a v Dolním Rakousku, kde akce před lety vznikla.

Autoři | Foto Facebook: Dny otevřených ateliérů

Štítky Dny otevřených ateliérů, umění, výtvarníci, řemeslníci, ateliér, veřejnost, Kraj Vysočina, řemeslo, Jiří Jedlička, galerie, Muzeum Vysočiny Jihlava, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výtvarníci na Vysočině opět zpřístupní své ateliéry. Lidé poznají domácí prostředí umělců | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.