Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hrabalovský festival v Polné zahájí komedie Nápady svaté Kláry. Již tento čtvrtek

Komedie Nápady svaté Kláry zdramatizovaná podle románu Pavla Kohouta zahájí letošní 13. ročník divadelního festivalu Hrabalova ostře sledovaná Polná, který se uskuteční 28. září až 1. října v Polné na Jihlavsku. V podání amatérských souborů uvidí diváci v sále místního kina pět představení, z toho jedno dětské, dnes řekl hlavní organizátor Petr Vaněk z polenského souboru Duha.

Festival vznikl v roce 2005. Jeho jednotícím prvkem mělo být uvedení alespoň jedné inscenace podle předlohy spisovatele Bohumila Hrabala nebo hry, která s ním tematicky souvisí. Letos se podle Vaňka nepodařilo žádné vyloženě hrabalovské představení sehnat, proto sám zdramatizoval Kohoutův román. „Autor v knize mystifikuje čtenáře hrabalovsky pábitelským způsobem,“ řekl Vaněk.

Úvodní představení uvidí diváci 28. září. O den později je na programu hra Klaun dramatika Pavla Němce, s níž přijede do Polné Divadlo Banda z Bystřice u Benešova. Autor do hry vložil společensky závažná témata jako strach ze samoty a nebezpečí zneužití absolutní moci. Celý festivalový program najdou zájemci na webu.

Hrabal prožil část dětství v polenském pivovaru, kde jeho otec pracoval jako účetní. Matka byla herečkou místního ochotnického divadla. Malý Bohumil si v Polné zahrál na „prknech, která znamenají svět“ ve svých pěti letech. Svou první roli si vyzkoušel v dramatu Aloise Jiráska Vojnarka.

Autoři | Foto www.mistnikultura.cz

Štítky Hrabal, festival, Polná, Nápady svaté Kláry, představení, Bohumil Hrabal, Petr Vaněk, Pavel Kohout, okres Jihlava, kino, divadelní festival, Pavel Němec, komedie, Alois Jirásek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrabalovský festival v Polné zahájí komedie Nápady svaté Kláry. Již tento čtvrtek | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.