Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V jihlavském DIODu bude letos poprvé divadelní festival Malá inventura

Jihlava se letos poprvé připojí k festivalu Malá inventura, který představuje formy současného nového divadla. Festivalový program se uskuteční v Divadle otevřených dveří (DIOD) a divákům nabídne činoherní, pohybová a novocirkusová představení, loutkářské umění a dílny pro děti i dospělé. Novinářům to dnes řekl Přemysl Martinek z marketingového oddělení.

Festival Malá inventura je přehlídkou nového divadla, které se inspiruje současným pohybovým divadlem, konceptuálními a dokumentárními projekty i hudebními a výtvarnými experimenty. V únoru se uskutečnil v Praze a v září a říjnu hostuje v Jihlavě, Jičíně, Českých Budějovicích a Opavě.

V Jihlavě začne festival 29. září seminářem, při kterém nezisková organizace Nová síť seznámí zájemce s možnostmi získávání kulturních grantů. Na programu je i netradiční divadelní představení Recykliteratura, které spojí filmové projekce s hereckou akcí. Pro rodiny s dětmi je určeno představení Tisíc tuctů divadla Plata Company. Děti si pak v umělecké dílně budou moci vyrobit loutku. Podrobný program festivalu najdou zájemci na webu DIOD.

Divadlo otevřených dveří zahájilo činnost 1. dubna 2011. Alternativní scéna vznikla rekonstrukcí starého kinosálu Sokol, kde se nyní pořádají netradiční divadelní představení, koncerty a výstavy. Sál je i jedním z projekčních míst snímků Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Na provoz prostoru pro multižánrové využití přispívá radnice. Budova sokolovny pochází ze 30. let minulého století. Navrhl ji známý architekt období funkcionalismu Bohuslav Fuchs. Náklady na rekonstrukci převýšily 32 milionů korun, podstatnou část pokryla evropská dotace.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky DIOD, Malá inventura, divadlo, festival, Jihlava, divadelní festival, představení, umění, Praha, Bohuslav Fuchs, České Budějovice, Jičín, Opava, Česká obec sokolská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavském DIODu bude letos poprvé divadelní festival Malá inventura | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.