Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chystejte si drobné! Jihlava koncem září ožije festivalem pouličního umění BusKing 2017

V úterý 26. září bude v Jihlavě k vidění a slyšení festival pouličního umění BusKing 2017. Výkony hudebníků, divadelníků a kejklířů bude možné sledovat od 12 do 19 hodin. Hlavní program je nachystaný u morového sloupu, kde vystoupí umělci z Vysočiny, ale i z celé republiky.

Jmenovat lze třeba mladé jihlavské divadelníky Jakuba Kosa a Vojtěcha Šoulu, ostravskou písničkářku Petru Göbelovou, brněnského buskera hrajícího  písničky Boba Dylena Stanley Voda nebo skupinu s vazbou na Vysočinu DoSrdce. Přijede také saxofonové kvarteto A/Quartet z Brtnice, Kašpaři z Polné a přidají se i žáci jihlavské základní umělecké školy.

Vše se ale nebude odehrávat pouze u morového sloupu. Později odpoledne se v Parku Gustava Mahlera rozezní původně australský dechový nástroj didgeridoo a různé rytmické nástroje. Hrát se bude i v Palackého ulici, kde se bude konat Kartoffelfest s nabídkou originálního občerstvení. Další místa pro pouliční umělce jsou na Masarykově náměstí před základní uměleckou školou, u kavárny Etage a v parku u kina Dukla. „Na těchto místech není předem stanovený program a vystoupit může kdokoliv, kdo najde odvahu ukázat kolemjdoucím, že něco umí,“ říká Ivana Jelínková z odboru školství, kultury a tělovýchovy jihlavské radnice.

A proč právě název BusKing? Honoráře si všichni pouliční umělci, takzvaní buskeři, vybírají pouze do klobouku. „Festival pouličního umění BusKing 2017 není klasický koncert s programem, účinkujícími a diváky. Jde o svátek umění, do kterého se může kdokoliv zapojit. Velkou radost nám udělá, když ulice ožijí místními, kteří vezmou kytaru nebo housle a postaví se před kolemjdoucí s kloboukem nebo i bez něj. Ukažme ostatním, že také něco umíme,“ vyzývá Ivana Jelínková.  

Foto pixabay.com

Štítky busker, BusKing 2017, umělci, pouliční, náměstí, umění, Jihlava, festival, Kraj Vysočina, morový sloup, busking, Gustav Mahler, Brtnice, Polná, divadelní herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystejte si drobné! Jihlava koncem září ožije festivalem pouličního umění BusKing 2017 | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.