Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Festival dokumentů opět nabídne Živé kino. Lidé se i letos svezou festivalovým trolejbusem

Tradiční Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava začíná už za 64 dní. Diváci se letos mohou těšit na tři nové tematické soutěžní sekce nebo na jedinečnou retrospektivu taiwanského dokumentárního filmu. Výtvarnice Kateřina Šedá zapojí jihlavský festival do svého mezinárodního happeningu.

Už nyní se Jihlavané mohou svézt festivalovým trolejbusem nebo navštívit některou z projekcí Živého kina, promítání českých dokumentárních filmů na netradičních místech. Do konce srpna se mohou diváci festivalu akreditovat za nejvýhodnější cenu.

Letošní jednadvacátý ročník festivalu obohatíme o tři nové tematické soutěžní sekce – Tři svědectví: Svědectví o politice, Svědectví o poznání a Svědectví o přírodě. Divákům také nabídneme unikátní retrospektivu taiwanského dokumentárního filmu, dosud největší, jaká kde byla představena,“ uvádí ředitel festivalu Marek Hovorka. Další program festivalu bude postupně zveřejněn během září a října. „V současné době program finalizujeme. Zatím se nám přihlásilo přes 3500 filmů z celého světa. Na festivalu jich promítneme asi 250,“ doplnil Marek Hovorka.

Ji.hlava součástí projektu Made in Slavutyč

Výtvarnice Kateřina Šedá zapojí jihlavský festival do svého mezinárodního projektu Made in Slavutyč, který realizuje na Ukrajině od roku 2015. „Hlavním tématem projektu je překročení hranic a nepřekonatelných problémů s tím spojených. Proto jsem přiměla obyvatele města, které vzniklo bezprostředně po havárii jaderného reaktoru v Černobylu, aby vytvořili největší skupinovou žádost o vízum, a tím se zapsali do Guinessovy knihy rekordů. Při oslavách dne města byl z každé stovky zúčastněných vylosovaný jeden člověk, který se svým partnerem získal oficiální pozvání na kulturní akci v České republice. Na konci října tak přijede téměř 50 obyvatel Slavutyče nejen do Brna, ale i na MFDF Ji.hlava, kde se uskuteční jedna z těchto akcí“, uvádí Kateřina Šedá. Autorka tak naváže na své loňské působení na festivalu, kdy cestu v nejvytíženějších linkách městské hromadné dopravy zpříjemňovaly vystoupení hudebníků a buskerů.

Již od zítřka bude ulicemi města projíždět tradiční festivalový trolejbus. Jeho podobu má na svědomí grafik a ilustrátor Juraj Horváth, který stojí od roku 2001 za celkovou výtvarnou koncepcí festivalu.

Promítání Živého kina v čínské restauraci nebo na střelnici

Nadcházející ročník festivalu již tradičně předznamená Živé kino. Celkem pět projekcí výjimečných českých dokumentárních počinů zavede diváky na netradiční místa v Jihlavě a blízkém okolí. Během většiny z nich se diváci potkají přímo s režiséry filmů. Živé kino zahájí 25. 8. projekce filmu Filipa Remundy z cyklu Český žurnál Krtek a Lao-c‘ v Asijské a české restauraci na ulici Komenského. Začátek projekcí je vždy ve 20:30, vstupné je zdarma. Ve stejných dnech proběhne i Živé kino v Praze, které zve diváky do střižen právě dokončovaných autorských dokumentů. Detaily k jednotlivým snímkům najdete na www.zivekino.cz.

Pouze do 1. září mají návštěvníci festivalu možnost zakoupit si akreditaci za nejvýhodnější možnou cenu 350 korun. Získají tak volný vstup na všechny festivalové projekce a na doprovodné akce za sníženou cenu. Každý akreditovaný účastník může také zdarma využívat služby jihlavské hromadné dopravy a kyvadlové dopravy ve směru Jihlava – Třešť a zpět. 

Festival se uskuteční 24. - 29. října 2017.

Autoři | Zdroj Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Štítky MFDF, festival, dokument, novinky, kino, dokumentární film, Kateřina Šedá, film, Marek Hovorka, projekt, Filip Remunda, Juraj Horváth, Jihlava, Guinnessova kniha rekordů, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival dokumentů opět nabídne Živé kino. Lidé se i letos svezou festivalovým trolejbusem | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.