Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Co podniknout o víkendu? Odhalte sochu, rozsviťte lampion nebo si pochutnejte na husičce

Nadcházející víkend bude pro některé z vás o to příjemnější, pokud si ho budete moci prodloužit. V úterý 17.listopadu je státní svátek, mnozí z vás proto nepůjdou v pondělí 16. listopadu do práce, tak se vám jistě budou hodit některé naše tipy, kam vyrazit na Vysočině.

Africké bubny v Kuroslepech

Určitě netradičním kulturním zážitkem bude páteční koncert šestice bubeníků hrajících na tradiční západoafrické nástroje – djembe, dundun, sangban, kenkeni, balafon a jiné. Skupina vznikla v roce 2000 a věnuje se interpretaci tradičních rytmů a písní etnik jazykové rodiny Mande. Většinu repertoáru tvoří rytmy z Guineje a Mali. Koncert s názvem Tubabu - rytmy z Guineje a Mali začíná v pátek v 19 hodin v Kuroslepech (okres Třebíč), v centru Kalimeta. Za vstupenku návštěvníci zaplatí 150 korun.

Umbilicus - Florent Golfier v jihlavském DIODu

Představení o lapáliích mladého energického muže, který se pokouší najít přátele a zůstat věrný vlastním zásadám, bude možné zhlédnout v pátek v jihlavském DIODu, a to od 19.30. Za vstupné na představení s názvem Umbilicus - Florent Golfier zaplatíte od 50 do 160 korun.

Děti si užijí v sobotu v třebíčské Pasáži

Pro děti od 4 do 10 let je na sobotu v třebíčském divadle Pasáž připraveno představení s názvem Peter Ďurica, Ernest Vaĺko: Veselá pouť. Už samotný název zavádí tam, kam děti s rodiči velice rádi chodí, a to do světa hudby, kolotočů, říše cizokrajných zvířat, za obyvateli strašidelných hradů, zkrátka do míst plných zábavy a legrace. Akce proběhne v režii loutkoherecké skupiny Loudadlo Praha. Přijede i Jů a Hele. Začíná se v 15 hodin. Vstup vyjde na 100 korun pro dospělé, děti zaplatí 70 korun.

Od pátku do pondělí do divadla

Zapomenout nesmíme ani na Horácké divadlo v Jihlavě. V pátek se tam hraje slavná hra Někdo to rád horké, a to od 19 hodin na Velké scéně. V sobotu uvede čtení pro děti - Pohádky na schodech, od 16 hodin. Vstupné vyjde na 20 korun, a pozor, kapacita je velmi omezená. Od 19 hodin můžete vyrazit na Shakespearovskou klasiku Romeo a Julie, tentokrát na Velkou scénu. Dalším kusem pro děti bude pondělní Bajaja, pěšák snů. Hraje se v 10 hodin na Velké scéně.

Končící výstava v jihlavském muzeu

Neděle 15. listopadu je posledním dnem, kdy můžete navštívit výstavu Ta naše láska k divadlu - Horácké divadlo 1940-2015. Uvedená výstava zrekapituluje 75 let existence krajské profesionální činoherní scény. K vidění je v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Otevřeno mají každý den kromě pondělí od 9 do 12 a 12.30 do 17 hodin.

Hodovat se bude v Lipnici

Ke svátku svatého Martina, a vlastně k celému listopadu patří neodmyslitelně pečená husa. S tím souvisí Svatomartinské husí hody, na které si můžete po celý víkend zajít do penzionu U české koruny v Lipnici nad Sázavou. Lipničtí kuchaři připraví dva předkrmy - paštiku z husích jater s mandlemi a jeřabinovou omáčkou nebo husí játra na červeném víně s višněmi a hruškami, uvaří dvě husí polévky a z hlavních chodů hostům dají k výběru šest specialit, třeba husí  prsa a rolády v různých úpravách. To vše můžete ochutnat ve stylové restauraci,  v níž spisovatel Jaroslav Hašek napsal tři ze čtyř dílů románu Dobrý voják Švejk ve světové válce.

Odhalení symbolické sochy v Jihlavě

V areálu Český mlýn v Jihlavě bude v úterý 17. listopadu odhalena socha oslavující svobodu a boj za demokracii v podobě symbolického svazku klíčů. Zasloužil se o ni Spolek pro navrácení sochy TGM do Jihlavy. Slavnostní odhalení je naplánováno na 15 hodin. Po něm se kromě hudebního vystoupení uskuteční happening, na němž by lidé mohli vyjádřit svůj názor na dění ve společnosti. Program bude pokračovat od 17 hodin na Masarykově náměstí připomenutím výročí sametové revoluce, která vedla k pádu komunistického režimu, a lampionovým průvodem. Večer zakončí koncert symfonického a dechového orchestru základní umělecké školy v Domě kultury odborů.

S lampionem do Třebíče

Další  oslava státního svátku, spojená s lampionovým průvodem, proběhne v úterý 17. listopadu, tentokrát v třebíčském Národním domě. Nese název Světlo pro 17. listopad. Od 15.30 do 17.30 se budou vyrábět lampiony v Domě dětí a mládeže (DDM) v Borovině a v Expozici Cesty časem v třebíčském předzámčí. Na 17.30 je naplánován odchod lampionového průvodu od DDM a od Expozice Cesty časem. Přesně v 18 hodin na Karlově náměstí bude mít svůj proslov třebíčský starosta Pavel Janata, vystoupí Josef Vala a dětský pěvecký sbor Slunko pod vedením Heleny Noskové. Vstupné na celou akci je zdarma.

Chyběla vám v článku nějaká akce, na kterou by bylo dobré všechny pozvat? Pokud ano, napište nám o ní na e-mail: redakce@jihlavskadrbna.cz či na náš facebook https://www.facebook.com/JihlavskaDrbna
Moc rádi na ni všechny čtenáře pozveme.

Foto: www.jihlavskadrbna.cz

Štítky lampion, socha, divadlo, představení, výstava, Jihlava, Kraj Vysočina, Guinea, Mali, Dům dětí a mládeže, Kuroslepy, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co podniknout o víkendu? Odhalte sochu, rozsviťte lampion nebo si pochutnejte na husičce | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.