Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Opravy zámku v Červené Řečici dotované Evropskou unií začnou zřejmě na jaře

Zásadní opravy zchátralého zámku v Červené Řečici na Pelhřimovsku by mohly začít zjara příštího roku. Družstvo Zámek Šebestián, které tuto národní kulturní památku vlastní, má na její obnovu v předpokládané hodnotě skoro sto milionů korun slíbenou dotaci. Teď dokončuje prováděcí dokumentaci, zahájení soutěže na dodavatele předpokládá v září, řekl předseda družstva Daniel David.

V letošní sezoně je zámek přístupný v omezeném režimu. „Po dobu rekonstrukce nepředpokládáme, že by tam byly prohlídky," doplnil David. Obnova se bude týkat vnějšího a vnitřního zdiva i střech, práce by měly být provedeny do dvou let od jejich zahájení. S projektem památkové obnovy zámku Červená Řečice letos družstvo uspělo v evropském dotačním programu IROP.

V areálu zámku se neuskuteční ani festival Slámování, který se tam konal minulá dvě desetiletí. Za vznikem této výtvarně recesistické akce, při níž lidé vyráběli různé slaměné objekty, stál Spolek na záchranu památek červenořečických. Snažil se tak upozornit na havarijní stav zámku.

„Doba našeho aktivismu už v podstatě skončila někdy před pěti lety a je dobře, že skončila. Pak už nastoupili profíci a majitelé, a tak by to mělo být," řekl ČTK Jiří Jedlička, ředitel havlíčkobrodského Muzea Vysočiny, který ve spolku působil. 

Červenořečický zámek patřil v minulosti pražskému arcibiskupství. Dlouho chátral a památkáři ho řadili mezi nejohroženější památky v kraji. Jeho vyhlídky se zlepšily díky dořešení majetkoprávních vztahů, podle Jedličky pomohlo také angažmá památkářů. V posledních letech už byly na zámku prováděny dílčí záchranné práce s podporou Programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury.

Autoři | Foto www.cestyapamatky.cz

Štítky opravy, zámek, Červená Řečice, unie, dotace, Evropská unie, Daniel David, okres Pelhřimov, Jiří Jedlička, Muzeum Vysočiny Jihlava, zámek Červená Řečice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy zámku v Červené Řečici dotované Evropskou unií začnou zřejmě na jaře | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.