Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemřel dlouholetý ředitel Horáckého divadla Josef Fila

Jihlavskou kulturu postihla nemilá zpráva. V noci 2. srpna, pouhý den po svých 66. narozeninách, zemřel po těžké nemoci dlouholetý ředitel Horáckého divadla Josef Fila.

V Horáckém divadle působil od roku 1988, ovšem již od roku 1981 s divadlem spolupracoval jako nadšený herec – externista. Při výstavbě nové divadelní budovy byl pravou rukou tehdejšího ředitele Miloše Stránského a v únoru roku 2000 se, po dlouholetém působení na pozici tajemníka a vedoucího obchodního oddělení, stal jeho nástupcem.

Jako ředitel vedl Horácké divadlo patnáct let, do roku 2015. Po celou dobu svého působení Josef Fila usiloval o to, aby jihlavské divadlo bylo „divadlem pro všechny“. Za jeho vedení byla také úspěšně dokončena transformace divadla, kdy se v lednu 2003 stal zřizovatelem Horáckého divadla Kraj Vysočina.

K jeho zásluhám patří zajištění autobusových svozů pro diváky z celé Vysočiny a udržení široké divácké základny, pokračování v divácké anketě Horác, kterou sám připravoval i moderoval, organizování výstav ve foyer HDJ, otevření Malé scény i nejmenším divákům interaktivními pohádkami, založení dodnes úspěšného Jazz clubu v divadelním klubu a mnoho dalších.

Za svou vytrvalou dlouholetou práci dostal v roce 2015 Nejvyšší ocenění kraje Vysočina.

Ve svém medailonu při předávání této významné ceny řekl: „Pro mě je divadlo celý život, Horácké divadlo jsem poznal při své první návštěvě jako kluk před dvaapadesáti lety. Jak se do toho jednou namočíte, tak vám to už zůstane až nadosmrti…“

Foto Horácké divadlo | Zdroj Horácké divadlo

Štítky divadlo, Kraj Vysočina, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel dlouholetý ředitel Horáckého divadla Josef Fila | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.