Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes proběhne slavnostní zakončení devatenáctého ročníku festivalu dokumentů

Slavnostním večerem a také oceněním těch nejlepších filmů dnes vyvrcholí Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Výsledky letošního devatenáctého ročníku festivalu budou vyhlášeny během jeho slavnostního zakončení, které v sále Domu kultury odborů začne dnes v 19.30.

O režii večera se tradičně postará Divadlo Vosto5, stejně jako tomu bylo při slavnostním zahájení v úterý 27.října. Promítání vítězných filmů bude součástí programu posledního festivalového dne v neděli.

Největší festival dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě letos nabídl divákům v Jihlavě přes 250 filmů, z toho 58 světových a 11 evropských premiér. Program doplňují diskuse s tvůrci, režisérské kursy či otevřené debaty.  Návštěvníkům byl k dispozici nový kinosál, kvalitnější projekce, festivalová doprava zdarma i expanze do okolí Jihlavy.

Poprvé v historii se festivalové projekce dostaly i mimo Jihlavu, konkrétně do Třeště. „Pokud bude zájem o festival růst i v nadcházejících letech, Třešť je ideálním místem, které nabízí dva velké hotely, městské kino i kouzelné městské kulisy s pamětí Franze Kafky. Věříme, že právě projekce v Třešti mohou oslovit další diváky z Kraje Vysočina, kteří se do rušných festivalových míst zas až tak nehrnou, ale na promítané filmy by rádi zašli,“ vysvětluje Marek Hovorka, ředitel festivalu. Vždy jeden český dokumentární film bylo možno zhlédnout každý večer v třešťském kině Máj. Nejinak tomu bude dnes a ještě i zítra.

Projekce v krajské Jihlavě se kromě Dělnického domu uskutečnily ve dvou sálech Domu kultury odborů, v kině Dukla, divadle DIOD, na malé scéně Horáckého divadla a v Oblastní galerii Vysočiny na Masarykově náměstí. 

Posledním hostem festivalového Inspiračního fóra dnes bude syrský uprchlík Osama Abdul Mohsen. Do povědomí veřejnosti se dostal po zveřejnění videa, na němž při útěku před policií na maďarsko-srbské hranici spadl i se svým malým synem poté, co mu maďarská reportérka nastavila nohu. Nyní žije ve Španělsku, kde pracuje jako fotbalový trenér.

Slavnostní vyhlášení festivalových cen dnes mohou sledovat i diváci v televizi, a to na ČT art. Záznam vyhlášení bude vysílán od 22 hodin.

Foto: www.dokument-festival.cz

Zdroj ČTK

Štítky festival, film, divadlo, kino, Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, Jihlava, kulturní dům, Třešť, Franz Kafka, Marek Hovorka, Střední a východní Evropa, dokumentární film

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes proběhne slavnostní zakončení devatenáctého ročníku festivalu dokumentů | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.