Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzeum v Jihlavě připomene historii dovolených. Také zve na Muzejní a galerijní noc

Muzeum Vysočiny v Jihlavě letošními výstavami připomene rok baroka i historii dovolených. Koncem roku pak veřejnosti představí cizokrajné předměty ze svých sbírek, které byly dovezeny převážně z dobrodružných cest v 19. století, a to z Číny, Japonska, Malajsie či Šalamounových ostrovů. Mezi nimi bude také nejméně 2000 let starý fragment ozdoby, které se pokládaly na mumie, řekla Ludmila Moržolová z muzea.

Tento měsíc zve muzeum na bohatý program Muzejní a galerijní noci, která se uskuteční 26. května. Od 17:00 budou bezplatně přístupné prostory muzea i jihlavské oblastní galerie, konat se budou komentované prohlídky a tvořivé dílny. V muzeu se lidé mohou také naučit udělat jednoduchou knižní vazbu a ex libris, v galerii se mohou nechat portrétovat od studentů Střední uměleckoprůmyslové školy v Jihlavě - Heleníně. Akci ukončí ohňová show na Masarykově náměstí.

Na dobu letních prázdnin připravuje muzeum výstavu nazvanou Jedeme na dovolenou mapující oblíbené formy odpočinku od časů první republiky. „Rádi bychom se vrátili k tomu, jak se vyvíjely formy odpočinku, od letních bytů přes organizovanou dovolenou v dobách nedávno minulých,“ uvedla Moržolová.  Děti si budou moci vyzkoušet různé tábornické dovednosti. „Dospělí si mohou zavzpomínat při vyplňování žádostí o pas, případně výjezdní doložky,“ uvedla. Výstava bude otevřena od 30. června do 3. září.

Rok baroka muzeum nejdříve připomene 16. června koncertem barokní hudby. Od 7. září bude v malém sále muzea otevřena výstava přibližující období baroka v Jihlavě. „Připomeneme památky architektonické, malířské, sochařské, cechy, a různá řemesla,“ přiblížila Moržolová její náplň. Ze svých sbírek muzeum ukáže barokní nábytek, sklo, cín, porcelán a jiné předměty.  Vystaveny budou i kroniky a listiny půjčené z okresního archivu.

Cizokrajné předměty z muzejních sbírek budou vystaveny od 7. prosince. Řadu z nich přivezl jihlavský rodák Richard Deutsch, který sloužil u rakousko-uherského válečného námořnictva.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky muzeum, Jihlava, baroko, výstava, historie, Muzeum Vysočiny Jihlava, Japonsko, Čína, Malajsie, Šalamounovy ostrovy, Richard Deutsch, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Jihlavě připomene historii dovolených. Také zve na Muzejní a galerijní noc | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.