Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavská Oblastní galerie v létě nabídne Kremličkovy obrazy i moderní umění

Hlavními počiny letošní sezony v Oblastní galerii Jihlava bude výstava obrazů Rudolfa Kremličky a představení práce s textilem v současném umění. Nový výstavní cyklus bude hostit také zvuková galerie IGLOO, která byla v renovovaných historických sklepech galerie v Komenského ulici otevřena před rokem. Speciální projekt, který bude pracovat s hlasem, pro tuto galerii připravuje Martin Janíček, řekla kurátorka Lenka Dolanová.

„My se věnujeme dvěma oblastem umění, tradičnější linii a pak umění, které prezentuje současnou tvorbu,“ uvedl ředitel galerie Daniel Novák k letošnímu programu.

Čtyři desítky obrazů představujících reprezentativní průřez dílem Rudolfa Kremličky (1886 až 1932) budou v budově galerie na Masarykově náměstí vystaveny od 18. května do 27. srpna. Výstava se chystá ve spolupráci s Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně. Obrazy zapůjčí i Národní galerie v Praze a galerie v Brně, Plzni a Ostravě.

Výstavní prostory galerie v Komenského ulici budou od 8. června hostit výstavu nazvanou Vlákna, klubka, tkaniny s podtitulem Myšlenky jsou tenká vlákna. „Výstava se pokouší zamyslet nad vztahem mezi uměním a řemeslem, konkrétně nad textilní tvorbou. Představuje výběr současných umělců, kteří se nějakým způsobem vztahují k textilu,“ uvedla Dolanová.

Zastoupeny budou práce patnácti autorů, kupříkladu Daniely Mikuláškové, která vyšívá abstraktní obrazy a kombinuje je s malbou. Lucie Vítková, která vytváří hudbu podle starých střihů na šaty, slíbila k této příležitosti speciální skladbu pro žesťové nástroje, zaznít by měla v červenci, uvedla Dolanová. Během výstavy, která potrvá do 20. srpna, mohou návštěvníci přispět ke vzniku kolektivního gobelínu, v galerii pro ně bude připraven malý tkací stroj.

Také nová výstava ve zvukové galerii začne 8. června, potrvá do konce srpna.

Autoři | Foto www.dedictvivysociny.cz

Štítky galerie, Rudolf Kremlička, výstava, umění, Martin Janíček, moderní umění, Jihlava, Daniel Novák, současné umění, představení, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, Národní galerie v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská Oblastní galerie v létě nabídne Kremličkovy obrazy i moderní umění | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.