Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Festival Petra Dvorského v Jaroměřicích nabídne v tomto roce dva nové projekty

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského letos nabídne návštěvníkům dva nové projekty parafrázující známé televizní pořady. Koncert Když hvězdy netančí inspirovaný populární televizní soutěží Star Dance nabídne filmové hity v hudebním aranžmá Martina Kumžáka. Název vystoupení Bratří Ebenů - Ebenové „na plovárně“ zase odkazuje s nadsázkou na televizní pořad jednoho z protagonistů, sdělil manažer festivalu Jaroslav Kocurek z pořádající agentury Ars/koncert.

„Zda se koncert opravdu uskuteční na plovárně, se může publikum přesvědčit 17. srpna ve Valči,“ řekl Kocurek.

Letošní festivalová dramaturgie navazuje podle organizátorů na předchozí ročníky a zaměřuje se především na vokální programy. Tradicí se již stala vystoupení laureátů světové operní soutěže Plácida Dominga Operalia.  „Pozvání na letošní zahajovací koncert přijal italský tenorista Giordano Luca. V sobotu 5. srpna přednese s ruskou sopranistkou Jekatěrinou Monisovou v zahradě jaroměřického zámku italské a francouzské operní árie,“ uvedl Kocurek.

Vrchol v sobotu 19. srpna

Koncerty se budou tradičně konat v zámeckém parku a v chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, na zámku ve Valči a v pivovaru v Dalešicích. V dalešickém pivovaru vystoupí Zora Jandová se Zdenkem Mertou a na nádvoří zámku v Dukovanech zazpívá soubor Linha Singers. K open air produkcím se letos přidá komorní vystoupení Renaty a Igora Ardaševových, kteří na vnitřním nádvoří valečského zámku zahrají výběr ze Smetanovy Mé vlasti a druhou řadu Dvořákových Slovanských tanců v úpravě pro čtyři ruce a klavír.

Další koncerty budou patřit souborům Hof-Musici a Musica Florea nebo smyčcovému kvartetu Severočeské filharmonie Teplice v komponovaném večeru se zpěvem a tancem. Festival vyvrcholí v sobotu 19. srpna velkolepým Verdiho Rekviem v podání slovenských sólistů, Českého filharmonického sboru Brno, Moravské filharmonie Olomouc a dirigenta Leoše Svárovského.

Festival se uskuteční od 5. do 19. srpna, návštěvníkům tradičně nabídne doprovodný program. V jaroměřickém zámku si lidé budou moci prohlédnout výstavu Denního centra Barevný svět Zvíře v nás. V barokním Špitále bude výstava mandal Aloise Jurky, na 13. srpna je v Jaroměřicích naplánováno tradiční posvícení. Kompletní festivalový program najdou zájemci na webu.

Autoři | Foto www.atlasceska.cz

Štítky Petr Dvorský, koncert, Jaroměřice nad Rokytnou, zámek, projekt, Martin Kumžák, televizní pořad, Plácido Domingo, Valča, festival, Luca Giordano, hudební festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Petra Dvorského v Jaroměřicích nabídne v tomto roce dva nové projekty | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.