Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na apríla se lidem otevře hrad Roštejn. Novinkou budou třeba noční prohlídky pro tábory

Do své 36. sezony vstoupí o nadcházející sobotě 1. dubna hrad Roštejn. „V minulém roce si jeho interiéry prohlédlo bezmála 40 tisíc návštěvníků a společně s účastníky nejrůznějších kulturních akcí na hrad zavítalo přes 50 tisíc lidí,“ uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Jana Fischerová. Kraj Vysočina, který pobočku hradu na Jihlavsku prostřednictvím Muzea Vysočiny Jihlava spravuje, připravuje novinku v podobě nočních prohlídek pro tábory a dětské kolektivy a chystají se i tradiční akce – divadelní představení, koncerty i šermířská vystoupení.

Hrad Roštejn můžou zájemci v dubnu navštívit o víkendech, státních svátcích a od května už každý den mimo pondělí. Letošní sezona bude specifická vzhledem ke stavebním pracím, které odborní stavaři odstartují koncem dubna a postupně zmodernizují návštěvnické trasy hradu včetně trasy hradní věže, kde bude expozice zaměřená na historii památky s archeologickými nálezy a haptickým modelem hradu. „Vzhledem k začínající rekonstrukci bude otevřená trasa A a věž, zpřístupnění zmodernizované expozice na trase B a ve věži předpokládáme na jaro roku 2018,“ informovala Jana Fischerová s tím, že od letošního podzimu do jara 2018 bude probíhat výroba prvků do nové expozice a jejich následná instalace na trase B a ve věži.

V letošním roce navíc restaurátoři zahájí práce na sbírkových předmětech, jako jsou olejomalby, nábytek nebo dřevěné sakrální polychromované plastiky. Jejich obnova má skončit v roce 2019, poté si je budou moci návštěvníci prohlédnout v nových hradních expozicích včetně zrestaurované cenné renesanční skříně a barokního sekretáře, které jsou aktuálně uloženy v depozitáři jihlavského muzea.

Komplikovanější parkování 

„Trasa B bude přístupná bez průvodce a bude řešena převážně jako muzejní instalace, která expresivní formou přiblíží téma lesa a lovectví. Návštěvník nebude pouhým pozorovatelem, ale aktivně se zapojí do expozice pomocí interaktivních prvků. Součástí prohlídky bude procházka zvětšeným modelem mraveniště i interaktivní výstavní místnost s mechanickými hracími prvky, které budou sloužit pro ověření získaných vědomostí,“ připomíná vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Kraje Vysočina Ladislav Seidl.

Věž by měla být stejně jako v současnosti doplňkem dvou hlavních prohlídkových tras, případně alternativou pro návštěvníky bez větších časových možností, nebo sportovněji založené návštěvníky, kteří nemají zájem o prohlídku interiérů hradu.

V dubnu bude možné parkovat před hradem, od zahájení stavebních prací bude prostor před hradem uzavřený a parkování bude možné na veřejném parkovišti v obci Doupě a na louce u Růžené před vjezdem do lesa – místa budou náležitě označena. Přitom aktuální informace o parkování i o průběhu stavebních prací budou na webových stránkách hradu i Muzea Vysočiny Jihlava i na Facebooku.

Tisková zpráva | Foto www.pametnik.cz

Štítky hrad, Roštejn, Kraj Vysočina, Jana Fischerová, Muzeum Vysočiny Jihlava, okres Jihlava, parkování, kultura, Facebook, památková péče, interiér, cestovní ruch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na apríla se lidem otevře hrad Roštejn. Novinkou budou třeba noční prohlídky pro tábory | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.