Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlavské Horácké divadlo uvedlo premiéru duchařské komedie Vrátila se jednou v noci

Horácké divadlo v Jihlavě v sobotu 18. března uvedlo premiérové představení komedie argentinského autora Eduarda Rovnera Vrátila se jednou v noci. V dramaturgii Barbory Jandové ji s herci nastudoval umělecký vedoucí divadla a kmenový režisér Pavel Šimák. Hlavní role pedikéra Manuela a jeho zesnulé matky Fanny svěřil Lukáši Matějovi a Anně Bazgerové. Hra je sedmou premiérou Horáckého divadla v této sezoně.

Autorkou scény je hostující Alžběta Hanzlová, kostýmy navrhla rovněž hostující Blanka Tesařová. K hudební a pohybové spolupráci režisér přizval hostujícího skladatele a dirigenta Karla Albrechta a Tomáše Rychetského.  „Kromě toho, že je to zábavná černá duchařská komedie, nás na hře zajímal i přesah, s nímž Rovner hru napsal, aby se vyrovnal se svým osobním vztahem k matce,“ uvedla Jandová.

Hra vypráví příběh pedikéra a příležitostného hudebníka Manuela, který pravidelně chodí ke hrobu své matky a podává jí hlášení o svém životě.  Vypráví to, co by matka zřejmě chtěla slyšet a nikoliv své skutečné zážitky. Bláznivá duchařská komedie začíná ve chvíli, kdy u hrobu své matky oznámí, že se bude ženit, a dávno zesnulá Fanny se rozhodne, že nevěstu omrkne a z onoho světa se vrátí do synova života.

Podle Šimáka nejde jen o lehce originální komedii o návratu ze záhrobí.  „Hra dokáže počechrat i takové otázky, jako je vztah rodičů a dětí, osamostatnění potomků, ale i přemýšlení o životě po životě, o smyslu našich životů a zodpovědnosti za čas, který tady máme vymezený,“ uvedl.

Rovnerovu komedii už uvedla řada českých divadel. V ČR měla hra premiéru v roce 2003 v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Viděli ji například také návštěvníci Divadla na Vinohradech, divadla v Mostě nebo Městského divadla v Brně. V červnu by se jedné z repríz své komedie měl v Horáckém divadle zúčastnit i sám pětasedmdesátiletý autor.

Argentinský autor a režisér Eduardo Rovner patří k současným úspěšným dramatikům.  Jeho hry byly přeloženy do mnoha jazyků a hrají se po celém světě. Napsal více než 40 her, do češtiny jich bylo dosud přeloženo deset.  Rovner je nositelem řady domácích i zahraničních ocenění. Přestože na univerzitě v Buenos Aires vystudoval původně elektrotechniku a později se zabýval sociální psychologií, nakonec svůj život zasvětil divadlu.

Poslední premiérou současné sezóny bude mysteriózní drama Augusta Strindberga Hra snů. Horácké divadlo ji v režii hostujícího Zbyňka Srby uvede 13. května.

Autoři | Foto Facebook: Horácké divadlo

Štítky divadlo, komedie, premiéra, režisér, Eduardo Rovner, Jihlava, Karel Albrecht, představení, August Strindberg, Národní divadlo Brno, Divadlo na Vinohradech, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské Horácké divadlo uvedlo premiéru duchařské komedie Vrátila se jednou v noci | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.