Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Telč zvažuje otevřít podzemí pod dalším domem na náměstí Zachariáše z Hradce

Telčská radnice zvažuje otevření klenutých sklepení pod historickým domem na náměstí Zachariáše z Hradce, v němž sídlí dům dětí a mládeže. Vystaveny by tam mohly být archeologické nálezy, které jsou zatím uloženy v různých depozitářích, řekl starosta Roman Fabeš (nestraník). Záměr je součástí projektu na rekonstrukci domu dětí a radnice, na kterou chce město požádat o dotaci z evropských fondů.

V roce 2014 město zpřístupnilo první část podzemí, která je pod budovou základní umělecké školy na historickém náměstí. Dům dětí stojí o kousek dál ve stejné řadě. V již otevřených sklepeních vzniklo muzeum, které návštěvníkům přibližuje městskou historii pomocí digitální technologie.  Podle starosty se nyní nabízí myšlenka propojení obou podzemních prostorů průchodem. „Ale uvidíme, jak to technicky bude možné,“ uvedl.

Historické jádro Telče je zapsané v seznamu UNESCO. Radnice by chtěla získat dotaci na projekt za zhruba 50 milionů korun, který zahrnuje obnovu domu dětí a stavební úpravy protilehlé radnice. „Dům dětí a mládeže je téměř v havarijním stavu, co se týče stavebním podmínek, tam by proběhla celková rekonstrukce,“ uvedl starosta. Radnice by podle něj potřebovala hlavně nové sociální zařízení, plánovány jsou také úpravy obřadní síně a některých kanceláří.

V evropských fondech už Telč žádá o peníze na zlepšení zázemí dvou základních škol, jde o investice zhruba za 36 milionů korun. Na dva projekty už dotaci získal, a to na rekonstrukci věže svatého Ducha a stavbu cyklostezky v Lipkách. Obě akce s náklady v součtu přes 30 milionů korun by měly začít letos.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Telč, radnice, projekt, dotace, Roman Fabeš, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Telč zvažuje otevřít podzemí pod dalším domem na náměstí Zachariáše z Hradce | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.