Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pelhřimov vzpomíná na zesnulého rodáka herce Lubomíra Lipského

V pátek nás navždy opustil význačný herec a komik Lubomír Lipský. Na svého slavného rodáka vzpomíná i město Pelhřimov, který k jeho uctění a připomenutí jeho celoživotního díla organizuje několik kulturních akcí.

Pelhřimov vzpomíná na svého zesnulého rodáka, filmového a divadelního herce Lubomíra Lipského. V průjezdu před vstupem do Síně Lipských ve Šrejnarovském domě na Masarykově náměstí je ode dneška umístěna kondolenční kniha, kde mohou lidé vyjádřit soustrast. Vstup do síně, jejíž expozice připomíná řadu divadelních a filmových rolí Lubomíra i režisérskou a scenáristickou práci jeho bratra Oldřicha, bude celý týden zdarma. ČTK to dnes řekla mluvčí pelhřimovské radnice Alexandra Knapová.

Pelhřimovské kino uvede příští týden k uctění památky oblíbeného herce mimořádné filmové představení, vstupné bude symbolické. „Přesné datum, čas a název filmu budou v průběhu tohoto týdne upřesněny,“ uvedla Knapová.

Lipský zemřel v pátek 2. října ve věku 92 let. Během svého života ztvárnil stovky rolí v divadle, filmu i televizi. Do povědomí diváků se zapsal řadou filmových komedií, které režíroval jeho bratr Oldřich, například Šest medvědů s Cibulkou nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Populární byl i díky roli dědy Potůčka v seriálu Tři chlapi v chalupě. Z jeho divadelních rolí patří k nejvýraznějším titulní postava v představení Divadla ABC Charleyova teta, které se dočkalo stovek repríz.

Lubomír Lipský se do svého rodného Pelhřimova vždy rád vracel. Jednou z takových příležitostí bylo natáčení filmového medailonu o něm před několika lety. Ředitel Kulturního zařízení města Pelhřimova Martin Ecler vzpomíná na dobrosrdečnou atmosféru společné práce. „Pan Lipský nechtěl vůbec během natáčení odpočívat, i přes to, že byla zima a sněžilo,“ vzpomíná Ecler.

Zdroj: ČTK

Štítky Lubomír Lipský, Pelhřimov, herec, Síň Lipských, kulturní akce, představení, Šest medvědů s Cibulkou, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Tři chlapi v chalupě, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pelhřimov vzpomíná na zesnulého rodáka herce Lubomíra Lipského | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.