Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Horácké divadlo chystá českou hru Kabaret z lágru. Na premiéru přijede britský autor Roy Kift

Šestou premiérou 77. sezóny Horáckého divadla v Jihlavě bude hra se zpěvy Kabaret z lágru britského dramatika Roye Kifta. V dramaturgii Kateřiny Jonášové připravuje inscenaci autentického kabaretu, který existoval během druhé světové války v Terezíně, režisérka Kateřina Dušková. Hlavního hrdinu, slavného německého herce a režiséra Kurta Gerrona, ztvární František Mitáš.

Gerron byl v Terezíně na přání nacistů nucen založit kabaret a také natočit nechvalně známý „dokumentární film“ o bezstarostném životě v terezínské pevnosti s názvem Vůdce daroval Židům město. Kift ve hře se zpěvy a kabaretními výstupy sleduje umělecké a životní dilema slavného herce, který byl krátce po dokončení filmu obviněn ze zrady a jako jeden z posledních zemřel na podzim 1944 v osvětimské plynové komoře.

První čtenou zkoušku Kabaretu z lágru absolvovali herci Horáckého divadla v polovině prosince přímo v Terezíně v půdních prostorách zrekonstruovaných Magdeburských kasáren přesně v prostoru, kde se původně kabaret hrál.

Hra byla pod názvem Camp Comedy s úspěchem uvedena v Německu, Francii, USA a v Polsku. České premiéry se v sobotu 4. února na Velké scéně Horáckého divadla zúčastní i autor Roy Kift. Použité písně a skeče jsou autentické, hrály se v německém a českém kabaretu v Terezíně v letech 1942 až 1944.

Autoři | Foto Facebook: Horácké divadlo

Štítky divadlo, premiéra, Roy Kift, koncentrační tábor Terezín, herec, druhá světová válka, František Mitáš, Jihlava, Vůdce daroval Židům město, Německo, USA, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo chystá českou hru Kabaret z lágru. Na premiéru přijede britský autor Roy Kift | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.