Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj Vysočina má čtyři další kulturní památky. V loňském roce jich přibylo celkem osm

Smírčí kámen v okrese Žďár nad Sázavou, panská sýpka v Brtnici na Jihlavsku, bývalý panský pivovar v Čechtíně na Třebíčsku a secesní dřevěný altán v Havlíčkově Brodě byly v posledním čtvrtletí roku 2016 prohlášeny za kulturní památky. Celkem loni v Kraji Vysočina přibylo osm kulturních památek. ČTK to dnes sdělila Ilona Ampapová z telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

Křížový smírčí kámen zvaný Pytlácký je v lese mezi obcemi Zubří, Koníkov a Vojtěchov na Žďársku. Podle legendy připomíná násilnou událost z roku 1569.  Vysoký deskový kámen obdélného tvaru má výrazně zkosené horní rohy. Na celou výšku čelní strany je na osu vytesán vystouplý reliéf latinského kříže a osm řádků lomeného písma. „Netradičně zpracovaný Pytlácký kámen představuje hodnotnou umělecko-řemeslnou práci, která se rozměry, zpracováním a stavem zachování vymyká z hojné lokální produkce smírčích kamenů,“ uvedla ředitelka telčského pracoviště NPÚ Martina Indrová.

Mohutná dvoupatrová budova vrchnostenské sýpky v Brtnici z konce 16.  století je historicky spjata s místním zámkem. Až na drobné zásahy se dochovala téměř v autentické podobě a zachovala si svůj historický vzhled včetně původních stavebních konstrukcí a prvků. Významné je také původní technologické vybavení sýpky.

Pivovar v Čechtíně byl poprvé písemně zmíněn roku 1591. V polovině 18.  století byl v produkci piva z 25 pivovarů na Třebíčsku na druhém místě. V roce 1884 byla jeho činnost ukončena. „Kompozičně ucelený areál bývalého pivovaru je hodnotným dokladem a ukázkou architektonické podoby velkého venkovského vrchnostenského pivovaru,“ uvedla Indrová.

Skoro tři tisíce nemovitých kulturních památek 

Secesní dřevěný altán z konce 19. století v parku Budoucnost v Havlíčkově Brodě představuje hodnotný a zajímavý příklad oktogonálního hudebního altánu s vyřezávanými prvky folklorního tvarosloví. Altán doplňuje městský park, ve kterém jsou umístěny i památkově chráněné pomníky významných osobností.

Kromě 2972 nemovitých kulturních památek, z toho 16 národních kulturních památek, se na území Kraje Vysočina nacházejí tři městské a tři vesnické památkové rezervace, 22 městských a pět vesnických památkových zón a jedna krajinná památková zóna. Na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO je zapsáno historické jádro Telče, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou a soubor židovské čtvrti, židovského hřbitova a baziliky sv. Prokopa v Třebíči. Počet památek UNESCO je v Kraji Vysočina nejvyšší v ČR.

Autoři | Foto www.pivety.com

Štítky Kraj Vysočina, kulturní památka, Národní památkový ústav, pivovar, altán, Havlíčkův Brod, okres Třebíč, Žďár nad Sázavou, Brtnice, Čechtín, okres Jihlava, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina má čtyři další kulturní památky. V loňském roce jich přibylo celkem osm | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.