Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na třešťské betlémy se mohou lidé podívat na celkem sedmnácti místech

Na sedmnáct míst v Třešti na Jihlavsku se letos budou moci lidé zajít podívat od 26. prosince na domácí betlémy. Takzvaná Betlémská cesta potrvá až do 2. února. Kromě tradičních míst v třešťských domácnostech jsou betlémy umístěny například také v rodinné firmě Podzimek, v kostele sv. Kateřiny nebo na zámku. Jedno ze zastavení Betlémské cesty po třešťských betlémech je od 5. prosince také v Jindřišské věži v Praze.

„Často se stává, že lidé vidí betlém v Praze a pak se mezi svátky přijedou podívat do Třeště na další,“ řekla dnes novinářům místostarostka Eva Požárová. Takzvaní „betlémští“ turisté jsou podle ní snadno k poznání, většinou chodí po městě s mapkou a hledají za okny zelené terčíky označující místo s přístupným betlémem.

Spolek přátel betlémů už začátkem prosince otevřel stálou expozici betlémů v Schumpeterově domě. Lidé si tam mimo jiné mohou prohlédnout největší betlém rodiny Brožkovy nebo betlém, jehož figurky vznikají při letní akci Dřevořezání. „Po patnácti ročnících této tradiční akce má betlém už přes 1000 figurek a staveb,“ řekla Požárová.

ČTĚTE TAKÉ: Betlémská cesta byla zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury 

Třešťské betlémy každoročně přímo v domácnostech navštíví stovky lidí.  Betlémy se loni dostaly na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR, což dále zvýšilo jejich popularitu, která už je ale podle Požárové často na hraně kapacitních možností. „Často od majitelů betlémů, kteří dobrovolně zpřístupní betlémy ve svých domácnostech, slýcháme i postesknutí nad neohleduplností některých návštěvníků. Někdo byl třeba schopen vynadat starší paní, která si musela odskočit k lékaři, že si dovolila zavřít,“ uvedla místostarostka.

ČTĚTE TAKÉ: Betlémská cesta v Třešti je ve své polovině, do rodin návštěvníci chodí i v době oběda 

Zejména pro starší majitele betlémů bývá pětitýdenní maraton prohlídek často namáhavý. Podle Požárové záleží uchování více než dvousetleté tradice Betlémské cesty v Třešti hlavně na tom, jak se podaří uskutečnit generační výměnu a také na tom, jaké budou mít majitelé prostorové podmínky. „Je rozdíl, když je betlém umístěn třeba v garáži, zatímco jiní ho mají v obývacím pokoji,“ dodal starosta Vladislav Hynk.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Třešť, Praha, okres Jihlava, Jindřišská věž, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na třešťské betlémy se mohou lidé podívat na celkem sedmnácti místech | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.