Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Novém Městě na Moravě odhalili bronzovou sochu Jana Husa

V Novém Městě na Moravě odhalili bronzovou sochu mistra Jana Husa odlitou podle modelu, který vytvořil místní rodák Jan Štursa. Slavnost v zahradě evangelického kostela provázel koncert a inscenace Jan zvaný Hus. Slavnostním odhalením sochy zároveň vyvrcholil Rok Jana Štursy, řekl ČTK starosta Michal Šmarda (ČSSD). Odhalení Husovy sochy se v pětatřicetistupňovém horku zúčastnilo kolem dvou stovek lidí.

Od narození jednoho ze zakladatelů moderního českého sochařství Jana Štursy uplynulo letos v květnu 135 let, v jeho rodném městě mohou turisté vidět sedm jeho děl.

Husova socha byla odlita v umělecké slévárně Waller-Matějíček ve Veverských Knínicích, Štursův sádrový model zapůjčila novoměstská Horácká galerie. "Je to první odlitek modelu, takže v podstatě to je originál sochy jako takové," upřesnila Žofie Řádková z odboru kultury města. Socha bude připomínat nejen 600. výročí Husova úmrtí, ale také 135. výročí narození a 90. výročí úmrtí Štursy.

Přes metr vysoká socha kazatele byla nainstalována na starší kamenný podstavec. Kámen vážící kolem 2,5 tuny byl uložen ve dvoře Horáckého muzea. Kvůli jeho vyzdvižení musel být přistaven jeřáb s dlouhým ramenem. Za odlití sochy radnice zaplatila přes 200.000 korun.

Zdroj: ČTK

Štítky socha, Jan Hus, Jan Štursa, Nové Město na Moravě, Michal Šmarda, ČSSD, kostel, koncert, slavnost, Horácké muzeum, zámek Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Novém Městě na Moravě odhalili bronzovou sochu Jana Husa | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.