Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Unikátní barokní varhany v Polné na Jihlavsku se vrací ke svému původnímu lesku

V polenském chrámu Nanebevzetí Panny Marie dokončují varhanáři obnovu barokních varhan. Nástroj poničený červotočem i dřívějšími zásahy lidí začali rozebírat před rokem. V těchto dnech už do varhanní skříně vracejí první řady z 1500 píšťal. Finální ladění se uskuteční po zimě, řekl ČTK Boris Mettler z varhanářské dílny Dlabal a Mettler v Bílsku.

„I teplota vzduchu ovlivňuje finální ladění varhan, takže s tím počítáme někdy v březnu, dubnu,“ uvedl Mettler. Hlavní část restaurátorských prací už je dokončena, ale ladění ještě zabere hodně času. „Takový průměr je, že každá píšťala obdrží pět až šest ladění, než je přesně na svém tónu,“ upřesnil.

Varhany postavil v prvním desetiletí 18. století varhanář Jan David Sieber. „Jedná se o zcela unikátní nástroj, řekněme, v českých zemích i v evropském kontextu,“ uvedl Mettler. Doplnil, že v České republice jde zřejmě o největší nástroj takového stáří. Varhany byly léta ve špatném stavu. Jejich obnovení bude stát přes deset milionů korun, pokryje je dotace ministerstva kultury.

Při opravách nástroje spolupracují tři varhanářské dílny. Kromě výše zmíněné i Dalibor Michek ze Studének a varhanářství Vorlíček z Domažlic, jež projekt vede. Celý nástroj odborníci nejdřív rozebrali tak, že z něj na kůru zůstala pouze varhanní skříň, jež rovněž potřebovala mnoho zásahů.

150 kopií píšťal 

Vyjmuté díly byly rozvezeny do dílen, kde se kus po kusu opravovaly.  Kupříkladu součásti napadené červotočem odborníci namáčeli do roztoku, který dřevo zpevňuje. U kovových píšťal odstraňovali deformace a každou na konci nastavili malým cínovým kroužkem, aby pak píšťalu bylo možné ladit.  „My ji zkracujeme tak dlouho, dokud nedosáhne požadované výšky tónu,“ uvedl Mettler.

U některých píšťal, které byly kdysi přemístěny, museli varhanáři dohledat původní polohu. Vyrobili asi 150 kopií těch píšťal, které úplně chyběly. Obnoveny jsou také měchy varhan s rozměry zhruba 3,5 krát 1,8 metru v sousedním prostoru věže. Kolaudace díla bude provedena do poloviny příštího roku.

Varhany jsou v římskokatolickém chrámu, který byl vystavěn v letech 1700 až 1707 podle plánů italského mistra Dominika de Angeliho. Barokní stavba je národní kulturní památkou. Součástí kostela je od roku 2012 církevní muzeum.

Autoři | Foto www.varhany.net

Štítky varhany, dílna, okres Jihlava, Polná, Nanebevzetí Panny Marie, Bílsko, Česko, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní barokní varhany v Polné na Jihlavsku se vrací ke svému původnímu lesku | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.