Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavské Horácké divadlo chystá společný evropský projekt Malí hrdinové

Horácké divadlo v Jihlavě připravuje společný evropský divadelní projekt Malí hrdinové (Little Heroes). Projekt propojí několik divadel v evropských zemích nad současnými tématy migrace, hledání mezikulturního dialogu a motivování k solidaritě prostřednictvím umění. ČTK to řekla koordinátorka projektu, dramaturgyně Kateřina Jonášová.

Projekt podle ní už ze své podstaty překračuje hranice. „Chce spojit bývalý východní blok se západním a spojit i jejich různé zkušenosti s přijímáním migrantů a jiných kultur. Chce propojit umělce a občanské aktivisty, spojit studenty a jejich učitele s migranty a s jejich kulturou,“ uvedla Jonášová.

Pokud bude společný projekt pěti evropských divadel schválen, odstartuje v červnu 2017. „Za 24 měsíců se odehraje řada diskusí s veřejností i studenty, uskuteční se umělecko-sociologický výzkum v zúčastněných zemích a vznikne pět uměleckých děl. Uskuteční se také série 12 celodenních akcí pro studenty středních a vysokých škol,“ prohlásil ředitel Horáckého divadla Ondrej Remiáš. Diskuse k tématům projektu se bude konat například na Mezinárodním festivalu Divadelní Nitra nebo na Evropském festivalu filozofie ve Velkém Meziříčí.

Horácké divadlo bude garantem a koordinátorem projektu, do kterého se zapojí také slovenské Divadlo Pôtoň, maďarský soubor Kompania Theatre Studio a francouzský soubor Euroculture en Pays Gentiane. V jednání je partnerství se zemským divadlem v rakouském St. Pölten. „Horácké divadlo se tímto projektem otevírá nejen evropské spolupráci, ale i novému typu práce s hereckým souborem, uměleckým týmem a novým typem publika,“ podotkla Jonášová.

Předpokládané náklady projektu dosahují zhruba čtyř milionů korun. Na Horácké divadlo připadá přibližně 1,5 milionu korun. Divadlo samotné uhradí 40 procent nákladů ze svého rozpočtu, zbytek pokryjí dotace evropského programu.

 

Autoři | Foto www.patrol.cz

Štítky divadlo, projekt, Jihlava, Východní blok, Nitra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské Horácké divadlo chystá společný evropský projekt Malí hrdinové | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.