Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem o památky ve správě památkového ústavu na Vysočině vzrostl za rok o sedm procent

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) na Vysočině navštívilo letos v hlavní turistické sezoně téměř 169 tisíc platících návštěvníků. Oproti loňsku je to nárůst zhruba o sedm procent. Novinářům to dnes řekl ředitel Územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec. Přes dobrou návštěvnost však podle něj mají všechny potenciál ji ještě zvyšovat. Většina památek připravuje také adventní a vánoční akce.

Turisticky nejvyhledávanější památkou na Vysočině se i letos stal zámek v Telči. Jako památka zapsaná na seznam UNESCO by podle Pavelce měl mít po plánované rekonstrukci celoroční provoz a tím by se návštěvnost měla podstatně zvýšit. Ve srovnání s loňskem zaznamenal nejvyšší procentuální nárůst zámek v Náměšti nad Oslavou, kam přišlo o 15 procent turistů více.  Kromě návštěvníků placených prohlídkových tras využilo přibližně 30 tisíc lidí široké nabídky kulturních a společenských akcí.

Za celou sezonu nabídly památky spravované NPÚ na 160 kulturních akcí a výstav. Lidé mohli vidět například večerní a speciální prohlídky, divadla, koncerty, šermířská či taneční vystoupení. Tradiční nabídku obohatily aktivity spojené se 700. výročím narození Karla IV. v rámci projektu NPÚ Lucemburský rok, do něhož byl zapojen hrad Lipnice.

Památky patří stále mezi oblíbená místa pro konání svatebních obřadů, kterých se na nich letos uskutečnilo 128, což je oproti loňsku nepatrný nárůst. I letos si zahraniční filmové produkce zvolily dvě památky na Vysočině k natáčení. Hrad Lipnici si vybrali filmaři z americké produkce k natáčení historického seriálu Knightfall. Na zámku v Telči vzniknou v listopadu záběry pro historický film Luther v česko-německé koprodukci.

Zámek v Náměšti nad Oslavou se bude moci pochlubit dvěma knižními novinkami. Jedna z nich představí Apartmány zámku v Náměšti nad Oslavou, tématem druhé je Hudba na zámku v Náměšti nad Oslavou. Náměšťský zámek se letos poprvé stal také dějištěm předávání cen Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.

Památky přivítají návštěvníky i v zimě. Zámek v Telči chystá na konec listopadu tradiční adventní řemeslný jarmark. V prosinci mohou lidé přijít na živý betlém a od Vánoc do Nového roku na výstavu originálních kostýmů a rekvizit z pohádky Sedmero krkavců. Na začátku prosince uspořádá zámek v Náměšti tradiční zámecký adventní koncert. Jaroměřický zámek zve návštěvníky na Vánoce na zámku s řemeslnickými trhy a vánoční výstavou. 

Autoři | Foto www.mapio.net

Štítky Národní památkový ústav, Kraj Vysočina, zámek, výstava, Náměšť nad Oslavou, Světové dědictví UNESCO, České Budějovice, Telč, Karel IV. Lucemburský, Vánoce, Luther, Patrimonium pro futuro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o památky ve správě památkového ústavu na Vysočině vzrostl za rok o sedm procent | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.