Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

MFDF 2016: V jihlavských trolejbusech zazní ve čtvrtek živá hudba

Cestování v jihlavských trolejbusech lidem ve čtvrtek zpříjemní muzikanti. Projekt s názvem Nezapomeňte vystoupit a podtitulem Trolley Buskers Tour připravila výtvarnice Kateřina Šedá s hudebním publicistou Pavlem Klusákem jako dárek Jihlavě a jihlavskému Mezinárodnímu festivalu dokumentárních filmů k jeho 20. narozeninám.

„Je to variace na jejich velmi úspěšný projekt, který se uskutečnil letos v lednu v Helsinkách, kdy hudebníci nejrůznějších stylů hráli přímo v tamních prostředcích městské hromadné dopravy,“ řekl ČTK ředitel festivalu Marek Hovorka.

Muzikanti, takzvaní buskeři, budou hrát od rána do večera nejen v trolejbusech, ale i v takzvaných shuttlebusech, které pro akreditované účastníky jezdí zdarma mezi festivalovým centrem a hotely v okolí města.  Obyvatelé města i návštěvníci festivalu by se s hudebníky měli potkat v trolejbusech na všech linkách. „První muzikanti vyjedou už v časných ranních hodinách,“ řekl Hovorka.

Lidé při cestě uslyší například slovenská dvojčata TBee Girls, jejichž oblíbeným žánrem je americká country, nebo rockový band Inženýr Vladimír, specializující se podle Hovorky „na šíření nepopulární hudby“. Vedle progresivních hudebních stylů zazní v trolejbusech i folklor. Podle Hovorky je to jeden z projektů vstupujících do veřejného prostoru, který může vyvolat různé reakce. „Věříme, že v tomto případě budou příjemné,“ dodal Hovorka.

Jihlavský festival nabízí letos divákům mimo jiné 45 filmů, které budou uvedeny ve světové premiéře. Jedním z prvních bude snímek Díra v hlavě slovenského režiséra Roberta Kirchhoffa, který se věnuje otázce romského holokaustu za druhé světové války, a to nejen českého, ale v celé střední Evropě. „Hned další projekce tohoto filmu proběhne příští týden na festivalu v Lipsku,“ uvedl Hovorka.

Podle Kirchhoffa tím nejhorším, co můžeme udělat, je na tragédii, která si vyžádala přes půl milionu lidských životů, zapomenout. „Jde o naši společnou historii. Takřka se ji nepodařilo zmapovat, a tak v ní a v naší paměti zůstala díra, ve které se ztratila i zkušenost romské tragédie,“ uvedl Kirchhoff.

Festivalové projekce potrvají do neděle. Lidé uvidí v osmi sálech v několika programových sekcích 310 filmů. Program najdou zájemci na webu.

Více článků k festivalu dokumentů čtěte ZDE.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky festival, Marek Hovorka, projekt, Kateřina Šedá, Pavel Klusák, Robert Kirchhoff, Jihlava, film, dokumentární film, druhá světová válka, Helsinky, holokaust

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MFDF 2016: V jihlavských trolejbusech zazní ve čtvrtek živá hudba | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.