Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

MFDF 2016: Festival dokumentů v Jihlavě se bude věnovat i volbám ve Spojených státech

Speciální retrospektivní programová sekce letošního 20. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě s názvem Osel nebo slon se bude zabývat vrcholícími prezidentskými volbami v USA. Cenu za přínos světové kinematografii převezme na slavnostním zakončení festivalu česká režisérka a scenáristka Drahomíra Vihanová. Novinářům to dnes řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

„Udělali jsme průřez, jak se američtí dokumentaristé věnují tématu amerických prezidentských voleb,“ řekl k výběru filmů Hovorka. Diváci v sekci uvidí pět filmů, mezi nimi ikonický film režiséra Roberta Drewa z roku 1960 Primárky o zvolení Johna F. Kennedyho. „Už od tohoto filmu je možné vysledovat, to je dnes zřejmé, že americké prezidentské volby jsou rituálem, který k tamní společnosti patří,“ řekl Hovorka.

Dokument Bílá komedie satiricky mapuje kariéru Richarda Nixona. Snímky Válečná místnost z roku 1993 a Návrat do válečné místnosti z roku 2008 přinesou sondu a hodnocení práce volebního štábu Billa Clintona. Program sekce završí film Za svůj lid: Zvolení Baracka Obamy z roku 2009 zabývající se každodenní činností senátora tři roky předtím, než potvrdil svou kandidaturu na prezidenta USA.

Filmovou sekci Osel a slon doprovodí volební happening. „Všichni akreditovaní návštěvníci festivalu dostanou kromě hlasovacího lístku o Cenu diváků také lístek se slonem a oslem, symboly republikánské a demokratické strany. Výsledky voleb budou vyhlášeny na slavnostním zakončení festivalu,“ řekl Hovorka.

Vihanová podle Hovorky inspiruje několik generací režisérů vlastní tvorbou, neústupností a pevným charakterem. „Své filmy věnovala tématům, která šla mimo dobová očekávání. V porevolučním čase natočila dokument o odsunutém sudetském Němci či portrét zpěvačky Evy Olmerové, za komunismu se věnovala postavení žen ve společnosti,“ řekl Hovorka. Vihanová společně s Hermínou Týrlovou a Věrou Chytilovou patřila k prvním českým režisérkám.

Autoři | Foto www.dokument-festival.com

Štítky festival, USA, Marek Hovorka, Jihlava, film, Drahomíra Vihanová, Volba prezidenta Spojených států amerických, John Fitzgerald Kennedy, Robert Drew, Richard Nixon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MFDF 2016: Festival dokumentů v Jihlavě se bude věnovat i volbám ve Spojených státech | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.