Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

MFDF 2016: Výstava v Jihlavě připomíná dvacetiletou historii festivalu dokumentů

Výstava k 20. výročí Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, která dnes začala na Masarykově náměstí, připomíná jeho historii a přibližuje fenomén dokumentárního filmu. Zájemci například uvidí první tištěný katalog z roku 1997, festivalové ceny, jejichž autory byli Petr Nikl a Krištof Kintera, nebo festivalové akreditace předních českých režisérů a režisérek.

Výstava je v prosklených modulech rozdělena do čtyř částí. Každá z nich se věnuje jednomu možnému pohledu na festival - představuje nejvýznamnější hosty, upozorňuje na výjimečnou výtvarnou a architektonickou koncepci, vyzdvihuje jeho publikační a distribuční činnost a zdůrazňuje jeho přirozené zakořenění v Jihlavě.

Součástí výstavy je i první z objektů festivalové architektury - velké dřevěné konstrukce připomínající regály. Podle festivalových architektů Víta Šimka a Josefa Čančíka do nich lidé mohou odložit to, co už sami nepotřebují. „Odložme to na připravených regálech a věnujme jiným. Třeba pak i sami objevíme něco pro sebe,“ podotkl Šimek. Nepotřebné věci mohou dobře posloužit někomu jinému, nebo se na chvíli stát cenným artefaktem a součástí 20. ročníku MFDF Ji.hlava. „Stane se z regálu smetiště? Budou lidé participovat? Uvidíme. Jde o sociální experiment,“ doplnil Čančík.

DALŠÍ ČLÁNKY O FESTIVALU ČTĚTE zde.

Významným místem je také takzvaný Maják - místo, kde si mohou návštěvníci festivalu od 14. října každý den včetně víkendu vyzvednout svoje návštěvnické akreditace, a to až do prvního dne festivalu, kdy se výdej akreditací přesune na tradiční místo Oblastní galerie Vysočina. V době festivalu bude Maják fungovat jako místo pro filmové profesionály, budou se tu moci setkávat a diskutovat nad svými projekty, festivalovým děním a navazovat důležitá partnerství pro svou další profesní tvorbu.

Jubilejní 20. ročník festivalu se v Jihlavě uskuteční od 25. do 30. října.  Projekce budou poprvé i ve velkém sále Horáckého divadla. Počet festivalových kinosálů tak stoupne na osm. Další novinkou budou studentské poroty.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky festival, Jihlava, historie, dokumentární film, Krištof Kintera, Petr Nikl, regál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MFDF 2016: Výstava v Jihlavě připomíná dvacetiletou historii festivalu dokumentů | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.