Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Horácké divadlo představí v sobotu první premiéru nové sezóny: Sex noci svatojánské

Divadelní prázdniny skončily a Horácké divadlo se hned na 10. září vytasí s úvodní premiérou 77. sezóny. Je jí letní komedie Woodyho Allena Sex noci svatojánské. Režisérské taktovky se ujal Martin Tichý.

První premiéru sezóny, letní komedii podle scénáře Woodyho Allena, jsme začali zkoušet již před prázdninami, na konci května, v uplynulé sezóně. Jeden z nejvlivnějších umělců současnosti, světově proslulý filmový scénárista, režisér, spisovatel, amatérský klarinetista, herec a komik Woody Allen si v ní pohrává se svými celoživotními tématy (či traumaty?): s mezilidskými vztahy, manželskou krizí, nevěrou, neuskutečněnými touhami, dokonce i s magií a transcendentnem.

Sex noci svatojánské napsal v roce 1982 Woody Allen jako lehkou oddechovou záležitost mezi dvěma složitými natáčeními jiných filmů. Název odkazuje ke Snu noci svatojánské Williama Shakespeara, inspirací mu byly také Úsměvy letní noci Ingmara Bergmanna stejně jako impresionistický obraz Augusta Renoira Výlet do přírody.

„Genialita a přitažlivost Allenových scénářů spočívá v jejich tragikomice. Díváme se na trable, které řeší Allenovi hrdinové – a jsou to naše vlastní problémy a pochyby. Přestože je dnešní mladá generace v mnoha otázkách určitě mnohem více otevřená, problémy s mezilidskými vztahy, láskou, sexem, nevěrami atd. jsou pořád stejné. Týkají se každého člověka bez rozdílu věku i doby, ve které žije,“ říká dramaturgyně Barbora Jandová.

Děj se odehrává na venkovském sídle bankovního úředníka a amatérského vynálezce Andrewa Hobbse (hraje Zdeněk Stejskal) a jeho ženy Adriany (Tereza Otavová), kam právě přijíždějí další dva páry: záletný doktor Maxwell (František Mitáš) se svou momentální přítelkyní, ošetřovatelkou Dulcy (Tereza Slámová), a stárnoucí profesor filozofie Leopold (Josef Kundera) se svou snoubenkou – Ariel (Vladimíra Vokůrková). Přítomnost Ariel (jejíž jméno evokuje vzduch, vzdušnost, přelétavost, andělskost) pořádně zamíchá počátečními vztahy. Nakonec nic není tak, jak se na počátku zdá, na konci hry – po skončení této magické čarovné noci – nikdo a nic nezůstává stejné jako na počátku.

Dobře pobavit a říkat hlubší pravdu, kterou někdy třeba nechceme vidět, umí málokdo. Jsou autoři vážní a pak autoři komedií, kteří nás chtějí jen bavit.  Woody Allen zvládne obojí. Vykouzlí na naší tváři úsměv replikou, která je vtipná a zároveň se strefuje do našich vztahů a vášní. Člověk se zasměje a pak se přistihne, že se smál smutné pravdě,“ říká řežisér Martin Tichý.

 

Foto www.psj.cz | Zdroj Horácké divadlo Jihlava

Štítky Woody Allen, premiéra, divadlo, komedie, Martin Tichý, Sex noci svatojánské, William Shakespeare, Pierre-Auguste Renoir, František Mitáš, Sen noci svatojánské

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo představí v sobotu první premiéru nové sezóny: Sex noci svatojánské | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.