Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Havlíčkobrodsko: Navštivte byt Karla Havlíčka i Haškovu komůrku

Blíží se léto a prázdniny, tedy ideální čas k výletům. Za zábavou a poznáním nemusíte jezdit daleko! Vysočina nabízí vyžití víc než dost. Připravili jsme pro vás několik zajímavých tipů na výlet z každého okresu. Začali jsme Jihlavskem, nyní přichází na řadu Havlíčkobrodsko. To nabízí návštěvníkům mnoho zajímavého. V samotném Havlíčkově Brodě by výletníci neměli vynechat prohlídku Muzea Vysočiny na Havlíčkově náměstí, které sídlí v domě, kde před deportací do Brixenu krátce bydlel Karel Havlíček Borovský s rodinou.

Duch zakladatele české žurnalistiky a satirika, po kterém nese město jméno, na příchozí dýchne ve stálé expozici Havlíčkova bytu, kde je k vidění celá řada jeho osobních věcí a příchozí se mohou seznámit s jeho životem i tvorbou. Koho by osud této české osobnosti zaujal, může se vypravit i do nedalekého rodiště Karla Havlíčka – Havlíčkovy Borové, kde má rovněž muzeum.

Do chalupy pro knihu

Kdo by raději zůstal v Brodě, další zajímavou pamětihodnost najde od náměstí, co by kamenem dohodil. V ulici Barbory Kobzinvé jistě nikdo nepřehlédne pozdně středověké lidové stavení Štáflovu chalupu. Tato skromná připomínka starých časů uprostřed města je Národní kulturní památkou a výletníky zve dál, aby potěšili oko lidovou architekturou a odnesli si s sebou třeba nějakou pěknou knížku. Uvnitř totiž sídlí stylový antikvariát, kde jsou k dostání nejenom knihy, ale také obrazy a grafiky.
„Přibližně od poloviny června chystáme výstavu zejména knižních ilustrací Otakara Štáfla, která by měla trvat až do října tohoto roku,“ zve Igor Domkář z antikvariátu ve Štáflově chalupě.

Hradem provedou šermíři

Na Havlíčkobrodsku si přijdou na své i milovníci hradů. Za zmínku jistě stojí ten v Lipnici nad Sázavou. Kromě klasických prohlídek návštěvníkům o letošních prázdninách nabídne řadu kulturních akcí. Tradicí se již staly noční prohlídky se šermíři, na nichž lidé poutavou formou poznají historii hradu od Lucemburků po Jaroslava Haška. Památku v létě rozezní i několik koncertů. Vystoupí tam například Lenka Filipová nebo kapela Fleret.
A ani na Lipnici není nouze o výstavy. „V letní sezoně se lipnický hrad připojí k připomenutí šestistého výročí upálení Jana Husa výstavou Stížný list české a moravské šlechty, kterým protestovala reformně naladěná šlechta proti Husovu upálení. Výstava bude zahájena šestého července,“ přibližuje kastelán lipnického hradu Marek Hanzlík.
Kromě této výstavy bude na hradě k vidění i expozice spojená s Velkou hradozámeckou inventurou - Lipnice od zániku ke znovuzrození, věnovaná hledání nové funkce a podoby lipnického hradu v průběhu posledního století.
A příchozí se letos mohou těšit i na jednu novinku. „Prohlídková trasa je obohacena o Haškovu komůrku, malou místnost v prvním patře hradní brány, která je věnována světoznámému spisovateli Jaroslavu Haškovi, tentokrát v roli průvodce a památkáře. Kromě Jaroslava Haška zde je připomenut svými kresbami hradu Lipnice i jeho přítel malíř Jaroslav Panuška, který Haška na Lipnici přivedl,“ uzavírá Hanzlík.

Jak se žilo poddaným

Kdo by kromě života na hradě rád poznal i jak se žilo poddaným na vesnici, ať zajede do Pohledi. Obec se může pochlubit další Národní kulturní památkou v okrese, kterou je selská usedlost Michalův statek. Ten návštěvníkům poskytne dobový obrázek toho, jak se žilo poddaným v období po konci třicetileté války až do zrušení poddanství  v českých zemích v roce 1848.
„Celkový obraz zašlých časů oživuje chov hospodářských zvířat původních českých plemen. Všechno je tu zkrátka takové, aby se náhodný návštěvník z doby před dvěma sty lety nemusel ničemu divit :-) Návštěva Michalova statku vás seznámí nejen s dřívějším způsobem žití, ale měla by vás také přimět k zamyšlení nad dnešním způsobem života,“ píše se na webových stránkách Michalova statku.

Napsala: Nela Kyselová
Foto: Archiv hradu Lipnice nad Sázavou

Štítky kultura, Havlíčkův Brod, děti, léto, prázdniny, Jaroslav Hašek, Karel Havlíček, okres Havlíčkův Brod, hrad, Karel Havlíček Borovský, Muzeum Vysočiny Jihlava, výstava, Brixen, Kraj Vysočina, kniha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkobrodsko: Navštivte byt Karla Havlíčka i Haškovu komůrku | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.