Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Havlíčkova Borová v sobotu připomene kulatá výročí rodáka Karla Havlíčka Borovského

Havlíčkova Borová si v sobotu tradičním průvodem připomene letošní kulatá výročí Karla Havlíčka Borovského (1821 až 1856). Život zdejšího rodáka považovaného za zakladatele české žurnalistiky, satiry a literární kritiky už vpředvečer slavnosti přiblíží nový hraný dokument režisérky Ljuby Václavové.

„Je to tradice a k Borové patří,“ řekl ČTK starosta Aleš Uttendorfský k chystané akci. Havlíčkovské slavnosti se v obci příležitostně konaly od roku 1862, kdy se tam prý sešlo několik desítek tisíc lidí. Velká sláva doprovázela také odhalení Havlíčkova pomníku v roce 1901. U příležitosti 50. výročí úmrtí Havlíčka o pět let později přijel do Borové přednášet Tomáš Garrigue Masaryk.

Od roku 1981 pořádá Borová slavnosti každý pátý rok. Nynější připomene 195.  výročí Havlíčkova narození a 160 let od jeho smrti. Letos také uplyne 165 let ode dne, kdy byl Havlíček nařízením rakouské vlády deportován do Brixenu.

Sobotní průvod vyjde od staré školy ve 13:30, členové spolků a další účastníci v něm půjdou položit věnce k pomníku s Havlíčkovou sochou na náměstí. Následovat bude pásmo o životě a díle Karla Havlíčka Borovského a program s hudbou. Otevřené bude Havlíčkovo muzeum, které je od roku 1931 v jeho rodném domě. V poslední době ho ročně navštěvuje kolem 2000 lidí.

Dokument o Karlu Havlíčku Borovském bude v předpremiéře uveden dnes ve 20:00 v sokolovně. V neděli slavnosti ukončí mše, v kostele svatého Víta začne v 9:30. Na tento kostelíček stojící na vršku Havlíček vzpomínal v Tyrolských elegiích, básni napsané v Brixenu. Karel Havlíček se v Borové narodil 31. října 1821, zemřel v Praze 29. července 1856. Do Brixenu byl donucen odjet 16. prosince 1851 z tehdejšího Německého Brodu.

Autoři | Foto www.havlickovaborova.cz

Štítky Karel Havlíček Borovský, Havlíčkova Borová, slavnost, Karel Havlíček, Ljuba Václavová, Borová, Brixen, Tomáš Garrigue Masaryk, dokumentární film, pomník, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkova Borová v sobotu připomene kulatá výročí rodáka Karla Havlíčka Borovského | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.