Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

OD SOUSEDŮ - Sérii letních festivalů na jihu Čech zahájí Okolo Třeboně

Sérii letních festivalů na jihu Čech zahájí poslední červnový víkend Okolo Třeboně a Open Air Musicfest Přeštěnice. K nejvýznamnějším akcím patří 24. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov a 26. Hudební slavnosti Emy Destinnové. Návštěvníci ale mohou na internetu vybírat ze široké škály žánrů - od hudby po pouliční divadlo či setkání loutek a městské slavnosti. Z tradičních má pauzu jen Stodola Michala Tučného, konat se má příští rok.

Jeden z nejstarších multižánrových hudebních festivalů v České republice, Okolo Třeboně, začne v pátek 26. června Vraždou v salónním kupé v podání tradičního hosta festivalu - Divadla Járy Cimrmana. Návštěvníci si pak budou moci zazpívat třeba s Wabi Daňkem, Janem Nedvědem, či s Nezmary a Ivanem Hlasem nebo Spirituál Kvintetem. Mimořádným hostem sobotního programu bude Jiří Suchý.

Ve stejné datum 26. až 27. června se uskuteční Open Air Musicfest Přeštěnice na Písecku. Na třech scénách vystoupí desítky domácích a zahraničních kapel. Svou účast potvrdili například Chinaski, Horkýže Slíže, Wohnout, Vypsaná fixa, Mňága & Žďorp, Aneta Langerová či Katapult. Prostor dostanou i zajímavé hudební objevy, včetně vítězů soutěží Šance Muzikus nebo Expedice Přeštěnice. Kromě hudebního programu návštěvníci mohou zhlédnout divadelní a filmová představení či atraktivní exhibici bikerů Open Air Dirt Jam. Novinkou bude festivalový karneval.

V červenci se potom uskuteční třídenní táborský Mighty Sounds, který je největším hudebním festivalem ve střední Evropě pro žánry jako punk, ska, reggae nebo indie rock. Třídenní akci každý rok navštíví kolem 10.000 lidí. Festival odstartoval svou existenci v roce 2005 a na jeho pódiích se vystřídalo bezpočet hudebních uskupení, přes 80 procent ze zahraničí. Českobudějovická krajská hygienická stanice uložila nedávno organizátorům za minulý ročník pokutu půl milionu korun kvůli překroční povolené hladiny hluku. Ta ale podle organizátorů konání 11. ročníku ve dnech 3. až 5. července neohrozí.

Na 12. Mirotickém setkání loutek a hudby si 7. a 8. srpna připomenou 190. výročí narození slavného rodáka Alexandra Seika, jenž byl jedním z nejvýznamnějších fotografů 19. století. Jednodenní bude tentokrát strakonické Jamboree. Festival Country a bluegrassové muziky s dlouholetou tradicí se bude konat na hradě 5. července. Na srpen se mimo jiné chystá v Táboře pátý ročník Komediantů v ulicích. Lidé budou moci po celý rok v Jihočeském kraji navštívit řadu akcí, které připomenou 600. výročí úmrtí církevního reformátora Jana Husa. Kraj připravil v projektu Jižní Čechy husitské zhruba 70 různých akcí.

Zdroj: ČTK

Štítky kultura, léto, jih, Čechy, festival, Česko, Třeboň, hudební festival, Přeštěnice, slavnost, Ema Destinnová, Michal Tučný, Český Krumlov, divadlo, Wabi Daněk, Jan Nedvěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OD SOUSEDŮ - Sérii letních festivalů na jihu Čech zahájí Okolo Třeboně | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.