Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jaroměřicích nad Rokytnou vrcholí přípravy na 18. ročník festivalu Petra Dvorského

Na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou vrcholí přípravy na 18. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Festival divákům nabídne devět koncertů. Na zahajovacím galakoncertu vystoupí rumunský tenorista Ioan Hotea, vítěz světové operní soutěže Plácida Dominga Operalia 2015 v Londýně. K tradičním koncertním místům letos přibude barokní zámek v Dukovanech.

Pracovníci zámku staví provizorní most přes říčku Rokytku protékající parkem. Už začátkem příštího týdne se na ostrov v zámeckém parku začne přivážet pódium a další materiál potřebný pro vytvoření zázemí pro umělce, stejně jako židle pro diváky. „Musíme všechno připravit tak, aby se v pátek 5. srpna mohla nainstalovat a odzkoušet světla a v sobotu mohl festival bez problémů začít,“ řekl dnes ČTK kastelán Radim Petr. Většinu potřebných prací podle něj zajišťuje za plného provozu správa zámku, ozvučení, osvětlení a stavbu střechy nad pódiem zajistí odborné firmy.

Zahajovací koncert má na programu operní árie Gioacchina Rossiniho, Vincenza Belliniho a Gaetana Donizettiho. „Kromě rumunského tenoristy je přednese sólistka Národního divadla, sopranistka Kateřina Kněžíková.  Moravskou filharmonii Olomouc bude řídit italský dirigent Sebastiano Rolli,“ uvedl už dříve manažer festivalu Jaroslav Kocurek.

Festivalové koncerty se odehrají tradičně v zámeckém parku a v chrámu sv.  Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, na zámku ve Valči a v pivovaru v Dalešicích. Novým koncertním místem letos bude pozdně barokní zámek v Dukovanech. Ve středu 17. srpna tam na nádvoří vystoupí sopranistka Pavlína Švestková s Komorním sborem Českého filharmonického sboru Brno za řízení Jana Ocetka. Kompletní festivalový program najdou zájemci na webu.

Vyvrcholením letošního ročníku mělo být v sobotu 20. srpna provedení Beethovenovy Symfonie číslo 9 d moll s Ódou na radost v podání kvarteta sólistů, Českého filharmonického sboru Brno, orchestru Czech Virtuosi a dirigenta Jakuba Kleckera. Podle Kocurka však festival Petra Dvorského letos nedostal grant ministerstva kultury, a proto musel být ekonomicky nejnáročnější festivalový projekt zrušen. Festival proto zakončí ve čtvrtek 18. srpna na zámku ve Valči legendární Písničky ze Semaforu v podání Jitky Molavcové a Jiřího Suchého.

Autoři | Foto www.atlasceska.cz

Štítky zámek, Jaroměřice nad Rokytnou, festival, Petr Dvorský, koncert, Plácido Domingo, Dukovany, Londýn, hudební festival, Český filharmonický sbor Brno, Gioacchino Rossini, Ludwig van Beethoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jaroměřicích nad Rokytnou vrcholí přípravy na 18. ročník festivalu Petra Dvorského | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.